Vyzrajte na tuky
Napsal Marks
Nepsaným zákonem bývá, že to co je dobré a máme to rádi, je nezdravé. Ženy, které dbají o svou postavu, se těchto laskominek musí jednoznačně vzdát. Na druhou stranu i zdravé jídlo bez tuku je plnohodnotné. Vezměte tuk pevně do svých rukou a naučte se ho třeba kombinovat a dávkovat.
Hodnotné tuky mají podobu olejů
Nenasycené mastné kyseliny náleží k životně důležitým živinám, které v našem těle plní mnohočetné funkce a – v malém množství – pomáhají i při hubnutí. Tyto tuky se nacházejí hlavně v rostlinných olejích jako je olej olivový, řepkový, slunečnicový, sójový nebo olej z obilných klíčků. Kromě toho jej najdeme také v oříškách, semínkách, avokádu, luštěninách a obilí.
Pozor na špatné kombinace
Při hubnutí není dobré kombinovat živočišné tuky se snadno stravitelnými uhlohydráty. Například vepřová pečeně s knedlíkem, světlé těstoviny a smetanová omáčka, sýrová pizza nebo krémové dorty. Tělo totiž spálí jako první uhlohydráty, zatímco tuk se ihned přesune do zásob. Tam zůstává a vy přibíráte. Když už něco tučného, tak s přírodní rýží nebo celozrnnými těstovinami. Světlé těstoviny servírujte raději se zeleninovou omáčkou a pečivo upřednostňuje z kynutého těsta se silnou vrstvou ovoce.
Správné dávkování tuku
Odborníci na stravu radí rozdělit si při hubnutí denní přísun tuku do následujících množství.
– 10 gramů tuku ve formě roztíratelných tuků jako margarín nebo máslo, nejlépe nízkotučná
– 10 – 20 gramů tuku ve formě rostlinného oleje, například na pečení, dušení nebo do salátového dresingu.
– 10 gramů skrytého tuku v podobě sýru, salámu, masa, pečiva, mléčných výrobků nebo sladkostí.
Hormony štítné žlázy pomáhají spalovat tuky
Ve štítné žláze vzniká směsice hormonů, které mimo jiné povzbuzují látkovou výměnu živin – bílkovin, tuků a uhlohydrátů. Zvlášť aktivní jsou tyto hormony při odbourávání tukových zásob. Hormony štítné žlázy v tělesných buňkách způsobí, že se tuk přemění na tělesnou energii. Aby tyto proměny mohly dobře fungovat, musí být v těle dostatek stopových prvků, hlavně jódu. Najdete ho v mořských rybách (treska skvrnitá a obecná), v krevetách, platýzovi, okounovi, matesech ale i v mořských řasách.
Recommended Posts
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024
Co je Scallion Latte?
03 července, 2024