Bramborový knedlík – recept
Knedlíky, jako takové, sahají se svou historií vlastně až do starověku. Jejich vývoj byl celkově velmi pestrý: nejprve byly podávány jako hlavní jídlo, a to až nejméně do 19. století. Jejich tvar připomínaly kuličky nebo šišky, složením bylo především maso, mouka, vlastně...
Čtěte více
Jednoduchá fazolová polévka – recept
Neodmyslitelnou surovinou ve fazolové polévce, jak již vyplývá z názvu, jsou fazole. Možná vás to překvapí, ale tato bobovitá rostlina je známá v Evropě teprve od 16. století. Fazole původně pochází z Ameriky a některé jiné odrůdy také z Asie. V Evropě...
Čtěte více
Pořiďte si domů řasokoule. Těší se velké oblibě
Marimo, jezerní koule neboli řasokoule je nádherný zelený uzlíček řas, který vám bude nejen originální dekorací, ale také domácím mazlíčkem. Na péči je velmi nenáročná. Můžete ji mít samostatně ve skleněné dóze s vodou nebo ji přidat do akvária k rybičkám. Ale...
Čtěte více
Cukrovka je velký strašák. Jak se jí vyhnout?
Cukrovka je zatím stále ještě nevyléčitelná nemoc, ale při dodržování několika důležitých zásad, můžete i s ní vést plnohodnotný život. Hlavním projevem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi, v dalších stádiích je také například ohrožen zrak, špatně se hojí rány a...
Čtěte více
Hrnkový perník – recept
Není snad nikdo, kdo by neznal tento hnědý, voňavý a sladký zákusek. Původní recept byl pouze z mouky, medu a pepře. Díky pepři získal svůj název (původně peprník) . Dnes se do těsta přidává více druhů koření, například skořice, anýz nebo hřebíček....
Čtěte více
Trápí vás strie? 9 tipů, co na ně zabírá
Jestli si myslíte, že tento problém trápí jen vás, vězte, že strie má většina obyvatel této planety. A to nejen ženy, strie trápí i řadu mužů. Tyto jizvičky na kůži, které se tvoří převážně na břiše, na prsou a na stehnech, jsou...
Čtěte více
Jak připravit rajskou omáčku
Rajská omáčka je ve všech svých variantách rozšířená po celém světě. Ovšem hlavní ingredienci mají všechny stejnou, a to jsou rajčata. Jejich chuť musí být v omáčkách dominantní. Názvy omáčky z rajčat se po světě mohou různě měnit, například v Mexiku ji...
Čtěte více
Chcete zhubnout? Jezte okurku – pravda nebo mýtus
Už jste také slyšeli o okurkové dietě? To prostě jíte nějaký čas okurky na všechny způsoby a zhubnete. Teoreticky je to možné. Okurky mají jen velmi málo kalorií, z větší části je to vlastně jen voda. V praxi jsou jednostranné diety velmi...
Čtěte více
Tradiční halušky s brynzou a slaninou si zamilujete
Při návštěvě Slovenska zcela jistě najdete na každém rohu na cedulích u restaurací upoutávku na klasické slovenské halušky s brynzou. Halušky patří k slovenským tradičním národním jídlům. Jídlo je na přípravu velmi jednoduché a nezabere ani příliš času. V původním receptu se...
Čtěte více
Co zabírá na nafouknuté břicho
Nadýmání, plynatost, prostě nafouknuté břicho trápí čas od času každého z nás. Z nějakého důvodu se nám ve střevech začnou hromadit plyny a nepříjemně nás tlačí v břiše. Plynatost má většinou nějakou banální příčinou, může být ale také průvodním projevem nějakého vánějšího...
Čtěte více