Recept na skvělý rýžový nákyp
Říkat, že rýžový nákyp je skutečná pochoutka, někomu, kdo má zkušenost jen ze školní nebo táborové jídelny, je dost odvážné. Přesto je to pravda. Rýžový nákyp skutečně může být jídlo, na které se celá rodina těší, stačí jen ho správně připravit. Úspěch...
Čtěte více
Tipy na rychlé a snadné pohoštění pro návštěvu
Nemám ráda nečekané návštěvy, ale když přijdou, jsem k nim pochopitelně stejně pohostinná jako k těm, na které mám čas se připravit. Asi to máte stejně. Největší problém vždy nastává s tím, co připravit na stůl z toho, co právě máte doma,...
Čtěte více
Co je vitariánství a jaké má výhody
Možná jste toto slovo ještě neslyšeli, možná tento alternativní způsob stravování znáte pod anglickým názvem raw food. Jedná se o konzumaci živé neboli syrové potravy, případně upravené při teplotě maximálně 42 °C. Jen tak si potraviny (samozřejmě rostlinné) mohou zachovat všechny nutriční...
Čtěte více
Recept na nejlepší celerové hranolky
Jestli hledáte zdravější alternativy oblíbených dobrot do svého jídelníčku, určitě jste už přemýšleli i nad tím, čím nahradit bramborové hranolky. Hlavně ti, co omezují příjem sacharidů (carbohydrátů) ve stravě, stále častěji volí jako přílohu i zdravé “zobání” zeleninové hranolky. A jedny z...
Čtěte více
Italská polévka minestrone
Asi není ve světě známější a oblíbenější italské polévky. Minestrone je v italské gastronomii totéž, co v ruské boršč – polévka, která se sice liší podle lokality, ale dá se považovat za pokrm vskutku národní. Minestrone je polévka ze zeleniny, luštěnin a...
Čtěte více
Recept na domácí tiramisu
Když se v Čechách řekne domácí tiramisu, často jde o tuzemskou variaci na typický italský moučník z mascarpone, kávy a piškotů, který dobyl celý svět. Jeden známý šéfkuchař řekl, že Češi jsou mistry náhražek. U tiramisu je to, bohužel, velká pravda. Místo...
Čtěte více
Pokrmy z cizrny
Cizrna je lehce stravitelná luštěnina s lehce oříškovou chutí. Kromě bílkovina a důležité vlákniny obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty zpomalující stárnutí a snižující špatný cholesterol v krvi. S cizrnou se nejčastěji setkáte v orientální a v asijské kuchyni. Díky své neutrální chuti...
Čtěte více
Recept na špagety carbonara
Připravit si špagety carbonara, neboli po uhlířsku, je nečekaně jednoduché. A výsledek neskutečně dobrý, i když k jejich přípravě potřebujete jen čtyři základní ingredience. Tajemství dokonalých špaget carbonara jsou kvalitní suroviny. Kromě opravdu dobrých špaget ze semolinové mouky, které bude třeba uvařit...
Čtěte více
Tipy na recepty z avokáda
Pro někoho je možná překvapením, že avokádo je vlastně ovoce. I když není vůbec sladké a je plné kvalitního rostlinného tuku. Kromě toho je plné minerálních látek a je velmi zdravé. V kuchyni se dá použít čerstvé i tepelně upravené, podle toho...
Čtěte více
Recept na nejlepší dýňovou polévku
Ještě před pár lety byla v Čechách dýňová polévka téměř neznámá, dnes se vaří všude a konzumuje s chutí. Jak ale vybrat recept na nejlepší dýňovou polévku? Dýně je jemná a delikátní, takže si rozumí s všelijakým kořením. Můžete si ji dochutit...
Čtěte více