Tradiční halušky s brynzou a slaninou si zamilujete

Při návštěvě Slovenska zcela jistě najdete na každém rohu na cedulích u restaurací upoutávku na klasické slovenské halušky s brynzou. Halušky patří k slovenským tradičním národním jídlům. 

Jídlo je na přípravu velmi jednoduché a nezabere ani příliš času. V původním receptu se setkáme pouze s dvěma surovinami, a to jsou brambory a mouka. Zdá se to jako jednoduchý úkol? Je a není – musíte dodržet poměr těchto surovin tak, aby vzniklo správně husté těsto. Dost také záleží na odrůdě brambor a typu mouky. 

Brynza je typický slovenský ovčí sýr. Jeho původ se vztahuje k liptovskému a oravskému kraji, které jsou význačné chovem ovcí a zpracováváním ovčího mléka.

Jak připravit těsto na halušky

Každý recept je originální, někdo používá část brambor vařených, někdo ne.Jestli ještě nemáte svůj oblíbený recept na halušky, nechte se inspirovat tím naším. My si recept na oblíbené bramborové noky zlepšíme a přidáme do něj vejce, které bude sloužit jako pojivo.

Co budeme potřebovat na 2 porce:

  • 300 g brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 130 g brynzy
  • 150 g slaniny

Jak budeme postupovat?

Připravíme si brambory – oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Pokud je v bramborách mnoho vody, tak přebytečnou vodu z brambor vymačkáme a slijeme. K nastrouhaným bramborám nasypeme mouku, přidáme špetku soli a vejce. Poté vypracujeme těsto tak, aby nebylo příliš řídké, ani husté. Pokud bude těsto příliš řídké, můžeme podle potřeby přidat mouku, naopak pokud těsto bude příliš tuhé můžeme přidat trochu slité vody z brambor nebo pár lžic mléka.

Připravíme si hrnec s vodou, který přivedeme k varu. Vodu osolíme a až se začne vařit, ploténku ztlumíme a přes haluškové síto pomocí vařečky protlačíme připravené těsto do vroucí vody. Bramborové nočky se vaří cca 7-9 minut – jsou hotovy v tu chvíli, když vyplavou na povrch. Po uvaření halušky scedíme a do vařících halušek přidáme rozdrobenou brynzu a posypeme vyškvařenou slaninou.  

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *