Nejlepší recepty se špenátem

Špenát už dávno nevnímáme jen jako zelenou hromádku vedle bramborových knedlíků a masa na česneku, na našem jídelníčku se objevuje v mnoha dalších variantách. Můžete si z něj uvařit polévku, přidat ho do omáčky na těstoviny, naplnit jím roládu nebo upéct slaný koláč. 

Listy mladého salátu dnes už seženete běžně ve větších marketech, na většinu jídel můžete klidně použít i mražený špenátový protlak. Na ty nejlepší recepty, které jsme pro vás vybrali, můžete právě špenátový protlak použít.

Špenátová polévka

Na polévku budete potřebovat:

  • 1 mražený špenátový protlak
  • ½ l masového nebo zeleninového vývaru (může být i bujón z kostky)
  • 1 cibule
  • 4 – 5 stroužků česneku
  • 150 ml smetany
  • 1 – 2 lžičky škrobu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř

Na oleji zpěníte na kostičky nakrájenou cibuli a najemno nasekané 2 stroužky česneku. Potom přidáte špenát a pod pokličkou na mírném ohni ho duste, dokud se úplně nerozpustí. Přidejte vývar, provařte, osolte a opepřete, přidejte čerstvý prolisovaný česnek a nakonec přilijte smetanu. podávat můžete s krutony nebo s vařeným vejcem.

Gnocchi se špenátem a smetanou

Stejným způsobem si můžete připravit i těstoviny, například penne, ale věřte, že gnocchi jsou o dost lepší. Ty si předem uvařte a smíchejte s omáčkou, kterou si připravíte z kuřecích prsou, špenátu a smetany.

Suroviny:

  • 1 balíček gnocchi
  • 250 g kuřecího masa (nakrájeného na kostky)
  • 50 g másla
  • 200 g čerstvého špenátu, který si předem spaříte a nasekáte, nebo asi ½ balíčku mraženého špenátu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • trocha horké vody z gnocchi nebo těstovin
  • sůl, pepř
  • strouhaný parmazán podle chuti

V hlubší pánvi si rozpusťte máslo a na něj orestujte drcený česnek. Když začne vonět, přidejte kuřecí maso a ze všech stran osmahněte. Do pánve přidejte špenát a a malou naběračku vody v níž se vařily gnocchi. Maso poduste, dokud nebude úplně měkké. Potom přidejte smetanu, dochuťte solí a pepřem, můžete přidat i oregano či bazalku. Na závěr přidejte asi lžíci strouhaného parmazánu a promíchejte. Na talíři přelijte gnocchi omáčkou a posypte parmazánem.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *