Neustálý hlad: Jak se s tímto stavem poprat?

Napsal

Hlad lze definovat jako nutkavou potřebu jídla doprovázenou stahováním prázdného žaludku. Lidé se rodí s vrozenou touhou, která je definována jako hlad, ale hlad může být fyziologický nebo psychologický. Jak se tedy poprat s hladem, pokud jste propadli přejídání se – a chcete svůj organismus zase dostat do přiměřené balance?

Nevynechávejte snídani

Snídaně hraje zásadní roli při regulaci našich stravovacích návyků. Vynechání snídaně způsobuje, že člověk má v poledne extrémní hlad, a nakonec sní více, než je potřeba. Lidé, kteří vynechávají snídani, jsou navíc náchylnější k svačinám, které jsou většinou nezdravé.

Kompletní strava

Dbejte na to, aby vaše každodenní strava byla bohatá na makroživiny, jako jsou tuky, sacharidy, bílkoviny, a mikroživiny, jako jsou minerály a vitaminy. Dobrým návykem je jíst pomalu, malá, ale častá jídla a nehltat.

Vsaďte na ovoce a zeleninu

Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody a vlákniny dokáže více zasytit. Čerstvé ovoce, jako je jablko, kiwi, pomeranč, hruška a meloun, vám dodá potřebné kalorie a zelenina bohatá na vlákninu, například špenát, vás zasytí na delší dobu.

Dopřejte si ořechy

Hormonální nerovnováha vznikající v důsledku hypertyreózy, hyperglykémie nebo premenstruačního syndromu řídí náš mozek tak, že má prostě chuť na jídlo. K udržení normální hladiny hormonů je zapotřebí vitamin E, vitamin B, hořčík, železo a selen.

  • Mandle jsou bohaté na vápník, vlákninu a vitamin E.
  • Kešu oříšky jsou bohaté na železo.
  • Vlašské ořechy jsou plné omega-3 mastných kyselin.
  • Arašídy jsou plné vlákniny a bílkovin.

Pijte dostatečné množství tekutin

Obelstěte svůj mozek celodenním pitím tekutin. Nutností je vypít 2-3 litry tekutin denně, a to hlavně čisté vody. Zajistí vám pocit sytosti, aniž byste museli přijímat kalorie. Také pití vody před jídlem pomáhá omezit hlad.

A hlad již nemá šanci!

Zdroj foto: www.freepik.com

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *