Ovesné vločky – Recept na sušenky z ovesných vloček
Napsal Gabriela Kortova
Ovesné vločky jsou obilný výrobek, jenž vzniká rozdrcením ovesných zrn. Připravit se z nich dá řada chutných a nutričně hodnotných pokrmů, které korespondují s dietním režimem, sportovním jídelníčkem a zdravým stravováním. Jedná se o velice významnou surovinu z pohledu živin a pozitivního dopadu na zdravotní stav člověka.
Jsou složené z komplexních sacharidů, rostlinných bílkovin a zdravých tuků. Obsahují vitamín B1, B6 a vitamín E, vápník a železo. Pro většinu lidí jsou ovesné vločky lehce stravitelné, díky přítomnosti rozpustné vlákniny a podílejí se na udržení vyrovnané hladiny krevního cukru a regulaci cholesterolu v krvi. Pro lidské zdraví jsou vločky malým zázrakem. Samo o sobě nejsou ovesné vločky chuťově nijak atraktivní, ale najdete-li si k nim cestu, zamilujete si nespočet receptů, které se z nich dají připravit. Jeden vám dnes přinášíme a věříme, že potěší i vaše chuťové pohárky.
Potřebné ingredience
- Špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 350dkg tuku na pečení (používám kokosový olej)
- 100g rozinek
- Datle (podle toho jak máte rádi sladké)
- Med nebo javorový sirup
- 1ks vejce (dá se nahradit banánem)
- 100g ořechů nebo semínek (může být i mix)
- 3 hrníčky ovesných vloček
Postup přípravy
Ovesné vločky krátce rozmixujeme, stejně tak datle, ořechy, rozinky a banán, pokud jej použijete jako náhradu za vejce. Místo rozinek lze přidat jiné sušené ovoce (goji, brusinky apod). Přidáme kokosový olej nebo jiný tuk na pečení a vymícháme hustou tuhou hmotu s dalšími uváděnými ingrediencemi. Zkusíme uždibnout a případně dosladíme medem.
Těsto si klidně můžete rozdělit na dvě poloviny. Do jedné přimíchat kakao nebo kvalitní strouhanou čokoládu, do druhé kokos. Budete mít dvě příchutě sušenek.
Z tuhého těsta (pokud je řídké přidejte vločky) uždibujeme kousky a vyválíme kuličku, kterou v dlani rozmáčkneme na placku cca 3cm velkou. Klademe na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme na 180 °C dozlatova. Pod plech se sušenkami je dobré vložit ještě jeden s vodou – sušenky se pak nepřichytávají k papíru. Před dopečením lze vtlačit do sušenky oříšek, případně je pak ještě horké posypeme skořicí nebo strouhanou čokoládou.
Recommended Posts

Co vás čeká v květnu podle horoskopu? Předpověď pro druhou polovinu znamení zvěrokruhu
13 května, 2025

Jaké jsou spánkové návyky celebrit?
26 února, 2025