Ovesné vločky – Recept na sušenky z ovesných vloček

Ovesné vločky jsou obilný výrobek, jenž vzniká rozdrcením ovesných zrn. Připravit se z nich dá řada chutných a nutričně hodnotných pokrmů, které korespondují s dietním režimem, sportovním jídelníčkem a zdravým stravováním. Jedná se o velice významnou surovinu z pohledu živin a pozitivního dopadu na zdravotní stav člověka.

Recept na sušenky z ovesných vloček

Jsou složené z komplexních sacharidů, rostlinných bílkovin a zdravých tuků. Obsahují vitamín B1, B6 a vitamín E, vápník a železo. Pro většinu lidí jsou ovesné vločky lehce stravitelné, díky přítomnosti rozpustné vlákniny a podílejí se na udržení vyrovnané hladiny krevního cukru a regulaci cholesterolu v krvi. Pro lidské zdraví jsou vločky malým zázrakem. Samo o sobě nejsou ovesné vločky chuťově nijak atraktivní, ale najdete-li si k nim cestu, zamilujete si nespočet receptů, které se z nich dají připravit. Jeden vám dnes přinášíme a věříme, že potěší i vaše chuťové pohárky.

Potřebné ingredience

  • Špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 350dkg tuku na pečení (používám kokosový olej)
  • 100g rozinek
  • Datle (podle toho jak máte rádi sladké)
  • Med nebo javorový sirup
  • 1ks vejce (dá se nahradit banánem)
  • 100g ořechů nebo semínek (může být i mix)
  • 3 hrníčky ovesných vloček

Postup přípravy

Ovesné vločky krátce rozmixujeme, stejně tak datle, ořechy, rozinky a banán, pokud jej použijete jako náhradu za vejce. Místo rozinek lze přidat jiné sušené ovoce (goji, brusinky apod). Přidáme kokosový olej nebo jiný tuk na pečení a vymícháme hustou tuhou hmotu s dalšími uváděnými ingrediencemi. Zkusíme uždibnout a případně dosladíme medem.

Těsto si klidně můžete rozdělit na dvě poloviny. Do jedné přimíchat kakao nebo kvalitní strouhanou čokoládu, do druhé kokos. Budete mít dvě příchutě sušenek.

Z tuhého těsta (pokud je řídké přidejte vločky) uždibujeme kousky a vyválíme kuličku, kterou v dlani rozmáčkneme na placku cca 3cm velkou. Klademe na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme na 180 °C dozlatova. Pod plech se sušenkami je dobré vložit ještě jeden s vodou – sušenky se pak nepřichytávají k papíru. Před dopečením lze vtlačit do sušenky oříšek, případně je pak ještě horké posypeme skořicí nebo strouhanou čokoládou.

 

Share

Když dojde na to popsat druhé lidi, jde nám to velmi snadno. Ovšem pokud má člověk popsat sám sebe je to složitější. Začnu tedy tím nejzákladnějším. Jmenuji se Gabriela a jsem 72 ročník, takže už něco pamatuji :) Největším žroutem mého času je psaní článků a já jsem za to moc ráda. Pořád je toho spousta, co se člověk může učit. Mimo jiné si snažím vymezit čas pro sport a ruční tvorbu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *