Berlínské koblihy

Napsal

 Berlínské koblihyMáte chuť na něco sladkého, za co vám bude vděčné nejen vaše bříško, ale také celá vaše rodina? Proto vyzkoušejte nové koblížky  s meruňkovou zavařeninou, můžete je však naplnit i čokoládou nebo vanilkou.

Budeme potřebovat (12 kusů):

• 500 g mouky a trochu na vál
• 125 ml mléka
• 60 g cukru
• 40 g droždí
• 1 žloutek
• špetka soli
• 1 ČL strouhané citronové kůry
• 200 g zavařeniny (např. meruňkové, jahodové nebo višňové)
• tuk na smažení
• cukr na posypání

Postup:

1) Mouku dáme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Droždí rozpustíme v 50 ml vlažného mléka s cukrem. Nalijeme do důlku a posypeme moukou. Přikryté necháme asi 15 minut vzejít, až se na na nasypané mouce budou tvořit trhliny.
2) Zbylé mléko, žloutek, sůl a citronoou kůru přidáme ke kvásku a hnětacím nástavcem ponorného elektrického šlehače vypracujeme těsto. Přikryté necháme 30 minut kynout, pak jej důkladně vypracujeme rukama (celkem asi 5 minut)
3) Na pomoučeném vále vyválíme těsto na tloušťku asi 2,5 cm, vykrájíme z něj kolečka o průměru 8 cm a přikryté necháme 15 minut kynout.
4) Tuk rozpustíme a zahřejeme na 180 °C. Koblihy v něm usmažíme (musí plavat) do zlatohněda. Během smažení je jednou obrátíme. Na kuchyňském papíru je zbavíme přebytečného tuku.
5) Do zdobícího sáčku s dlouhou hladkou hubičkou dáme zavařeninu, koblihy napíchneme a naplníme. Pocukrujeme a ihned podáváme.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *