Tipy na dezerty s vysokým obsahem bílkovin

Napsal

Všichni potřebujeme bílkoviny k budování svalové hmoty a udržení celkového zdraví. Váš věk, pohlaví, úroveň aktivity a zdravotní cíle – to vše ovlivňuje množství bílkovin, které byste měli denně přijímat. A věřte nebo ne, vaše oblíbené sladké pochoutky mohou obsahovat překvapivé množství této důležité živiny. Proč si to tedy nezjednodušit a nepřipravit si dezert doslova nabitý bílkovinami?

dezerty s bílkovinami

Je sice snadné přidat do oblíbeného pečiva odměrku vanilkového proteinového prášku, ale riskujete tím, že těmto pochoutkám dodáte jakousi „zdravotní svatozář“,  která vás přivede k dojmu, že sušenka je naprosto zdravá a můžete si jí dát, kolik chcete, což je samozřejmě špatně.

Dezerty, které přirozeně obsahují více bílkovin

Některé pochoutky obsahují více bílkovin díky svým složkám. Patří sem dezerty vyrobené z vajec, mléčných výrobků, sýrů, tofu, ořechů, želatiny, fazolí a semínek.

Cheesecake

Jasným favoritem je samozřejmě cheesecak, který obsahuje přibližně 7 gramů bílkovin na porci. Nic nezkazíte, pokud do něj přidáte ještě mascarpone a řecký jogurt s tvarohem.

Tofu pudink

Tofu pudingy jsou sladkým, hedvábným způsobem, jak získat bílkoviny v dezertu. Například „taho“ je tofu dezert, který se obvykle dodává s hnědým cukrovým sirupem na straně. A protože jde o tofu, je to plnohodnotný zdroj bílkovin.

Pavlova

Sladký a jemný dort Pavlova obsahuje spoustu bílkovin, protože se vyrábí téměř výhradně z vaječných bílků. Pro ještě více bílkovin ji můžete doplnit nasekanými ořechy.

Zmrzlina

Jedna porce klasické zmrzliny z mléka, smetany a žloutků může obsahovat 4 až 6 gramů bílkovin.

Dezerty z červených fazolí

Dezerty z červených fazolí, jako jsou například plněné sezamové kuličky, obsahují velké množství bílkovin z fazolí.

Clafoutis

Tento francouzský vaječný dezert se peče na pánvi s čerstvým ovocem. Dezert, který se připravuje s meruňkami a je posypaný plátky mandlí, obsahuje 6 gramů bílkovin na jednu porci.

Pudink z chia semínek

Pudink z chia semínek lze jíst jako snídani nebo dezert. Spolu s bílkovinami obsahuje velké množství střevům prospěšné vlákniny.

Panna cotta

Bohatá krémová panna cotta, která se vyrábí z mléka a želatiny, je nejenom chutná, ale překvapivě bohatá na bílkoviny.

Klasický sýrový talíř

I když sýrový talíř nemusí být pro každého zábavným dezertem, přirozeně obsahuje velké množství bílkovin.

Jak dostat do svého jídla více bílkovin?

Pokud nejste zrovna fanynka těchto dezertů, jde zde stále několik možností, jak ostat bílkoviny i do svého pravidelného jídla.

  1. Při pečení nahraďte mouku

Při pečení zvažte, zda nenahradit část univerzální mouky jinou moukou, která obsahuje více bílkovin, například mandlovou, ovesnou, celozrnnou nebo cizrnovou. Tyto mouky však mohou způsobit, že pečivo bude trochu těžší. Takže raději přidejte speciální mouku do receptů, které jsou trochu těžší, jako jsou například sušenky nebo domácí müsli tyčinky.

2. Místo šlehačky použijte řecký jogurt

Pokud připravujete moučník, který se dodává se šlehačkou, zkuste místo ní použít kopeček krémového řeckého jogurtu

3. Přidejte ořechy a ořechová másla

Přidáním nasekaných ořechů, například mandlí nebo vlašských ořechů, do receptu na sušenky nebo brownies snadno zvýšíte obsah bílkovin. Můžete vyzkoušet také tyčinky s arašídovým máslem.

Ale pozor! I když se jedná o dezerty s vysokým obsahem bílkovin, nesmíte zapomínat na to, že se stále jedná o dezerty. Jsou sice sytější než jiné pochoutky, ale stále obsahují spoustu cukru a sacharidů.  

Když máte chuť na něco sladkého, je stejně rozumné si zbytek dne vyvážit čerstvou zeleninou a lehkým jídlem.

Zdroj foto: www.freepik.com

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *