8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete

Napsal

Oficiálně jsme v období odpočítávání do Vánoc, což znamená, že váš mozek je ve svátečním režimu 24 hodin denně. Je třeba se také připravit na vánoční přejídání – hromady jídla, ale i pití. A co teprve vánoční večírky? Pořádáte také jeden? A nevíte, čím se blýsknout? Vsaďte na neodolatelně lahodné vánoční koktejly.

Tipy na vánoční koktejl

Brusinková sangria s jablkem

Do velkého džbánu přidejte láhev bílého vína, 0,5 dl vodky, hrnek čerstvých brusinek, 2 jablka (nakrájená na tenké plátky) a skořicovou tyčinku a nechte 1 až 4 hodiny nasáknout. Až budete podávat, vyjměte skořicovou tyčinku a přidejte 750mililitrovou láhev cideru. Podávejte na drceném ledu!

Mocha irská káva

Do french pressu přidejte 5 lžic čerstvě namleté kávy a 2 lžíce holandského kakaa. Na sporáku ohřejte 2 šálky vody, a jakmile se bude blížit varu, přidejte ji do french pressu a zamíchejte. Nechte 5 minut louhovat, zatímco v mikrovlnné troubě ohříváte 45 sekund mléko. Stiskněte píst french pressu a poté kávu spojte s ohřátým mlékem. Vmíchejte 0,25 dl unci irského likéru a vše doplňte šlehačkou.

Koktejl z červeného pomeranče s rozmarýnem a skořicí

Ve sklenici rozmixujte 1 červený pomeranč (nakrájený na plátky) a 1 snítku čerstvého rozmarýnu. Přidejte 0,5 dl bourbonu a trochu ovocného sirupu spolu s ledem. Všechny ingredience promíchejte. Doplňte sodou a přidejte skořicovou tyčinku. Ozdobte rozmarýnem a plátkem červeného pomeranče.

Dýňový koktejl

Rozpulte a zbavte semínek 1 máslovou dýni a upečte ji doměkka. Rozmačkejte dýni společně s bílým cukrem v poměru 6:1, přičemž cukru je více než dýně. Přimíchejte 3 lžíce sypaného čaje. Nechte odpočívat alespoň 2 hodiny. Pro dosažení nejlepšího účinku nechte odležet přes noc.

Přidejte 0,15 ml kořeněného rumu a 0,5 ml citronové šťávy. Směs pomalu zahřívejte a přidávejte vodu, dokud se všechen cukr nerozpustí. Přeceďte a nechte vychladnout. Uchovávejte v chladu, trvanlivost je 4 týdny. Podávejte horký v hrnku.

Kořeněná jablečná sangria

Do velkého džbánu vložte několik tyčinek skořice a 2 nakrájená sladká jablka. Přidejte 1 láhev červeného vína, ½ hrnku brandy, ¼ hrnku Cointreau a 1 hrnek brusinkového džusu. Uložte do chladničky na 6 až 24 hodin. Podávejte ve sklenicích se skořicovo-cukrovými okraji.

Margarita se skořicí a cukrem

V šejkru s ledem smíchejte 0,3 dl tequily, 1,2 dl jablečného moštu, 0,15 dl triple sec a kapku limetkové šťávy. Dobře protřepejte a přeceďte do sklenice. Posypte trochou skořicového cukru a ozdobte křupavým plátkem jablka.

Sangria z brusinek a granátového jablka

Do velkého džbánu dejte 1 jablko, oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na kostičky, 1 pomeranč nakrájený na klínky, ½ hrnku semínek granátového jablka a 4 tyčinky skořice. Přilijte 1 láhev vína merlot nebo pinot noir, ⅔ hrnku vodky a 1 dlCointreau. Uložte do chladničky a nechte louhovat nejméně 1 hodinu a nejdéle 24 hodin. Před podáváním přidejte 3 hrnky kombuchy a promíchejte. Podává se pro 8 až 10 osob.

Crème Brulé Martini

V šejkru smíchejte 0,4 dl vanilkové vodky, 0,4 dl likéru z bílé čokolády a 0,4 dl Baileys s ledem. Protřepejte, dokud není led studený, a pak nalijte do sklenice na martini. Ozdobte karamelovou kopulí.

Vánoční Cosmopolitan

Smíchejte 0,5 dl brusinkové vodyl, 0,15 dl pomerančového likéru, 0,3 dl citronové šťávy a 0,15 dl ovocného sirupu. Všechny ingredience smíchejte v shakeru s ledem. Nalijte do sklenice a ozdobte plátkem pomeranče.

Tak který koktejl vyzkoušíte nejdříve? Na zdraví!

Zdroj foto: www.freepik.com

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *