Jezte zdravě – zlepšíte svou paměť

Napsal

Jezte zdravě – zlepšíte svou paměťMíra našich duševních schopností nezáleží pouze na výši inteligenčního kvocientu, ale také na tom, co jíme. Když se učíte na zkoušky nebo vás v práci čekají náročné úkoly, jezte co nejvíce bílkovin a minerálů. Správně sestavený jídelníček vám pomůže rychleji vyřešit každý úkol, zapamatovat si termíny schůzek …

Potřebné dávky energie

Známá zásada „méně, ale vícekrát“ platí v případě stravy posilující schopnost koncentrace a pohotového uvažování. Je důležité, abyste zhruba každé čtyři hodiny dopřála organizmu přísun energie v podobě malé porce jídla. Při delších časových odstupech totiž klesá hladina glukózy v těle a právě tehdy mozek hůře pracuje. Proto by se ve vašem jídelníčku mělo kromě snídaně, oběda a večeře najít i místo na „malá sousta“, tedy na dopolední a odpolední svačinu. Neznamená to však přejídání – zbytečně mnoho jídla by navodilo spíš nežádoucí těžkopádnost a ospalost.

Bojovné bílkoviny

Ke kvalitnějšímu, bystrému myšlení povzbuzují především bílkoviny (rostlinné i živočišné), protože právě ony jsou pro náš mozek základním zdrojem energie. Dbejte na to, aby byl v každém jídle zastoupený buď kousek libového masa (nejlépe drůbežího), anebo nějaký mléčný výrobek, ořechy, semínka či luštěniny – fazole, sója, hrách.

Nezbytné minerály a vitaminy

Účinnost paměti zvyšuje rovněž přítomnost cenných prvků obsažených ve vaší stravě. Nejdůležitější jsou hořčík, vápník, zinek a draslík. Hořčík působí antistresově a najdete ho v kakau, ořechách a mandlích. Ve spojení s vápníkem, který se mimo jiné hojně vyskytuje v mléčných výrobcích, lososu a brokolici, hořčík zaručí, že mozek bude okamžitě reagovat na vnitřní impulzy. Pravidelně jezte také cereálie, rajčata a krůtí maso – tyto potraviny obsahují zinek a draslík, které zlepšují krevní oběh a tedy i okysličení mozku. Pro fenomenální paměť je nezbytný rovněž pravidelný přísun vitaminů, zejména těch ze skupiny B, které vás ochrání před nenadálým poklesem energie. Béčka jsou zastoupená např. ve vejcích, celozrnném pečivu, špenátu a další zelené listové zelenině, játrech a ledvinkách.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *