Losos na másle – recept

Domovem lososa obecného je Atlantský oceán. Většinu svého života žije v mořích a oceánech, takže by se dalo říct, že losos je mořská ryba. Avšak ke konci života se losos vydává proti proudu řek zpátky do svého rodiště, do sladkých vod, kde se rozmnožuje. Dříve lososi žili také na našem území, jejich výskyt v našich řekách je dnes už ale minimální.

Losos je v současné době velmi populární a naštěstí i pro všechny dostupný. Můžete si ho objednat běžně téměř ve všech restauracích, v marketech je k dostání čerstvý, mražený i uzený.

V českých kuchyních se losos těší velké oblibě, dalo by se říct, že předstihl i velmi populárního tradičního českého kapra. Maso je typicky krásně narůžovělé, jemné delikátní chuti a s minimem kostí, čímž kapra poráží na celé čáře.

Maso z lososa obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, například vitamín B a D a především omega-3 mastné kyseliny. Má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Jeho konzumace se doporučuje i při redukčních či šetřících dietách. Je velmi zdravý a dietní. Lososa si můžete připravit na několik způsobů, my vám přinášíme velmi jednoduchý způsob, ale také velmi chutný, kde vynikne jeho přirozená chuť.

Losos na másle

Jednoduchá a přitom luxusní lahůdka, kterou dokáže připravit i začínající kuchař, není náročná ani na ingredience. Budete potřebovat jen tyto čtyři suroviny:

  • 4 filety z lososa
  • citron
  • sůl
  • máslo

Jak budeme postupovat?

Ze všeho nejdůležitější je koupit kvalitní dobrou rybu. Nejlépe čerstvou – sice je dražší než ryba mražená, ale v chuti je nesrovnatelná. Koupíme tedy pořádný filet lososa, který následně naporcujeme, ale kůži ponecháme.

Porce lososa pokapeme vymačkanou šťávou z citronu a necháme 10 minut odpočinout. Potom lososa mírně osolíme. V pánvi si rozpálíme pořádný kus másla, plamen ztlumíme, aby se máslo nepřipalovalo. Lososa vložíme na pánev kůží dolů a smažíme každou stranu asi pět minut. Lososa podáváme nejlépe s vařenými bramborami s máslem a bylinkami nebo se zeleninovým salátem.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *