Vařte zdravě, ale chutně
Napsal Marks
Myslíte, že zdravá a chutná kuchyně neexistuje? To je lež jako věž. Zdravá kuchyně je nejen dobrá, ale i pestrá. Můžete v ní potravinami kombinovat stejně tak dobře, jako jste to dělali předtím. Nevěříte? Najděte si v následujícím seznamu vlastní lahůdku. Apropo – nikde není napsáno, že si následující typy nemůžete chuťově poupravit.
Minimum o dietním vaření
Polévky nezahušťujte moukou nebo jíškou. Brokolici, kedlubnu, celer, mrkev, petržel, česnek, cibuli, kuřecí nebo krůtí maso vařte dlouho do změknutí. Pak maso vyndejte, hotovou polévku rozmixujte a na závěr přidejte opět nadrobno nakrájené maso. Ve zdravé stravě je dovoleno také experimentovat s různou zeleninou.
Zálivky do salátů připravujte z olivového oleje, citronu, soli, pepře, bylinek, jak je libo vaší chuti. Doporučujeme i bílý jogurt či plnotučnou hořčici.
Pokud to jde, úpravy masa provádějte s minimem tuků, nejlépe však nasucho. Přílohy podávejte vařené. TIP : celozrnné brambory připravujte ve slupce. Zeleninu jako přílohu nebo třeba jako svačinu podávejte vždy čerstvou, upravenou dušením či zapečenou s nízkotučným sýrem.
Co dobrého si uvaříme
SNÍDANĚ
– krajíček žitného chleba, nízkotučná lučina a rajče
– ovocný salát: čerstvé ovoce, trochu oříšků a semínek (lněné či sezamové), hrst celozrnných lupínků a bílý jogurt
– müsli (nejlépe doma smíchané – rýžové, ovesné, žitné vločky, oříšky, semínka a sušené ovoce, obilné klíčky), a bílý jogurt či jablko
– žitný chléb lehce potřený pomazánkovým kozím sýrem, paprika
– celozrnný rohlík, tvarohová pomazánka s tuňákem, mrkev
– krajíček celozrnného chleba, 6 plátků 30 % eidamu a ¼ okurky
– obilná kaše s oříšky a jogurt
– drožďová pomazánka s vejcem, žitný chléb, posypané řeřichou
– kozí sýr, žitný chléb, cherry rajčata
– sójová pomazánka, knackebrot, paprika
SVAČINA
– střídejte různé druhy ovoce, ovocné šťávy bez cukru (vymačkané v odšťavovači z čerstvého ovoce), nízkotučný tvaroh či jogurt
VEČEŘE
– těstoviny s tuňákem a zeleninou
– zeleninové rizoto posypané strouhaným sýrem, salát s jogurtovou zálivkou
– kuřecí steak s vařeným bramborem a dušená zelenina
– zapečená brokolice se sýrem a vařený brambor
– celozrnné těstoviny s cherry rajčaty a mozarellou, salát
– kuřecí plátek s rýží a zeleninový salát
– losos se špenátem, vařený brambor
– čočková polévka, vařené vejce
– těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou
– krůtí steak s celozrnnou rýží a velká zeleninová obloha
Recommended Posts
Horoskop na leden 2025: Jaký bude rok pro všechna znamení?
05 ledna, 2025
Vliv kultury na lidské zdraví aneb proč si zajít do divadla
20 prosince, 2024
Jak nahradit při vaření některé ingredience
14 prosince, 2024