Tipy na chutný cheesecake. S čím ho připravit?

Cheesecake jeden z nejznámějších dezertů vůbec. Lehký, lahodný a tvarohový dortík, který se skládá z několika vrstev. Dvě základní vrstvy pro typický cheesecake jsou: vrstva spodní – rozdrobené sušenky spojené máslem, které tvoří těstíčko a vrstva horní, která je z krémového sýra, cukru a vajec. 

Pro zlepšení chuti se cheesecake může doplnit ještě jednou vrstvou, která se přidává na vrstvu tvarohovou. Může to být cokoliv podle toho, co má kdo rád – například lesní plody, citrusové plody, hrušky, jablka, ořechy, čokoláda, karamel, prostě vše, na co si vzpomenete.

Jak na cheesecake

Příprava cheesecaku se může zdát jako procházka letní zahradou, zdání však klame. Pro originální americký cheesecake je důležité dodržet správné postupy a kritéria, tvarohová vrstva koláče nesmí při pečení zhnědnout, nesmí se propadnout ani popraskat. Tvarohová vrstva musí být krásně jemná a vláčná, bez hrudek.

Co budeme na cheesecake potřebovat:

Uvedené množství je na dortovou formu o průměru 24 cm

Spodní vrstva:

  • 150 g máslových sušenek
  • 60 g másla
  • Krém:
  • 800 g tvarohového sýra (Gervais, Lučina)
  • 100 g cukru
  • balíček vanilkového cukru
  • 5 vajec

Jak budeme postupovat

Suroviny nesmí být právě vytažené z lednice, musí mít pokojovou teplotu. Formu vymažeme máslem a kolem dokola utěsníme formu alobalem, jelikož cheesecake budeme péct ve vodní lázni. Předehřejeme si troubu na 160 °C.

Sušenky si rozmělníme v robotu a smícháme s rozpuštěným máslem. Hrudkovité těsto vložíme do formy a pořádně upěchujeme. Dáme odpočinout do ledničky, než si připravíme krém. V misce si rozetřeme do hladka smetanový sýr, přidáme cukr a šleháme při nízkých otáčkách. Postupně přidáváme i vejce. Krém nalijeme na sušenkový základ a formou mírně ťukneme o hranu, aby se bublinky vzduchu dostaly ven. Do velkého pekáče nalijeme vroucí vodu a dortovou formu s cheesecakem vložíme do ní.

Dáme péct a půl hodiny troubu vůbec neotevíráme. Po půl hodině vyzkoušíme, jestli střed není tekutý. Pokud ne, troubu vypneme, pootevřeme ji a cheesecake necháme pozvolna chladnout. Po vychladnutí ho dáme aspoň na 8 hodin do lednice. Cheesecake je nejlepší s rozvarem z lesního ovoce.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *