Sezónní recept – bublanina s ovocem

Bublanina je docela jistě nejoblíbenějším letním moučníkem s ovocem. Je to nejen proto, že se peče s letním ovocem, jako jsou třešně, višně, jahody, borůvky nebo třeba rybíz, důvodem velké obliby je hlavně fakt, že bublanina s ovocem je moučník lehký, nadýchaný a osvěžující.

Na internetu se dá najít nespočet receptů na tu zaručeně nejlepší bublaninu. Dělá se se šlehačkou, s jogurtem, s tvarohem, můžete si připravit bublaninu hrnečkovou. Přesto je dobré aspoň jednou za čas se vrátit k tradicím a upéct si pravou třenou bublaninu. Takovou, jakou pekly nejen naše babičky, ale i ty jejich – bublaninu s ovocem ze zahrádky, vonící pravým máslem.

Třená bublanina s ovocem

Na třenou bublaninu, která vás vrátí do dětství, budete potřebovat:

  • 200 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 200 g polohrubé mouky (může být i hladká nebo směs obou)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • asi ½ kg třešní, jahod nebo bobulového ovoce, podle toho, co právě zraje

Postup:

Nejprve si připravte pekáč (cca 30 x 20 cm), ten vymažte a vysypejte hrubší moukou, než z jaké připravujete těsto. Také si předehřejte troubu na 180 °C, pokud máte horkovzdušnou, stačí 160 °C.

Vyšlehejte máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem, do směsi pak ještě zašlehejte žloutky.

Zvlášť si ušlehejte z bílků a špetky soli tuhý sníh. Do žloutkovo máslové pěny pak prosijte mouku s práškem do pečiva a zamíchejte. Následně opatně vmíchejte sníh z bílků.

Těsto nalijte do připraveného pekáčku, posypejte ovocem a dejte do trouby. Pečte, dokud nebude mít bublanina lehce zlatavou barvu, což je asi půl hodiny.

Upečenou bublaninu nechte vychladnout a teprve potom ji krájejte, aby zůstala pěkně nadýchaná. Před podáváním ji můžete ještě posypat moučkovým cukrem, zvlášť jestli jste použili na přípravu bublaniny kyselejší druh ovoce (rybíz, maliny, ostružiny, višně, josta a podobně).

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *