Recept na špenátové rizoto

Pravé italské rizoto je minimalistické: jen z několika ingrediencí vzniká pokrm úžasné chuti. Na druhou stranu Italové kombinují suroviny, které by Čech nikdy sám dobrovolně nespojil. Řekněte sami – rýže a špenát?

Přesto špenátové rizoto patří k oblíbeným pochoutkám a stojí za to ho aspoň jednou vyzkoušet. Protože až ochutnáte, zcela jistě ho zařadíte do rodinného jídelníčku. Například rizoto se špenátem a slaninou je hodně dobrý jednoduchý pokrm krémové konzistence, který můžete připravit nejen pro rodinu k večeři, ale můžete ho podávat i jako teplý předkrm při slavnostnější příležitosti.

Rizoto se špenátem a slaninou

Na toto úžasné italské rizoto si připravte:

  • 180 g kulatozrnné rýže
  • 200 g listového špenátu
  • 80 g uzené slaniny (měla by být pancetta, ale vystačíme si i s anglickou)
  • 1 malá cibule
  • 4 lžíce oleje (v originále olivový, ale použijte, jaký máte)
  • 50 ml bílého vína (jen ovonět, neopít!)
  • 1 polévková lžíce strouhaného sýru Grana Padano
  • zeleninový vývar
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Špenátové listy opláchněte, nasekejte a v trošce vody poduste. Opravdu stačí asi tak 50 ml vody a dusit při ne příliš vysoké teplotě. Hotový špenát osolte a přidejte trošku pepře. Nyní pokračujte v přípravě rizota. Cibuli nasekejte najemno a osmahněte ji na oleji ve vyšší pánvi. Když je pěkně zlatohnědá, přidejte rýži a opékejte ji asi 2-3 minuty. Potom přidejte slaninu a opékejte další 2 – 3 minuty. Rýži podlijte bílým vínem a duste, dokud se víno neodpaří. Teprve potom přidejte horký zeleninový vývar (asi 4 – 5 naběraček), promíchejte a nechte rýži dusit asi 12 – 13 minut. Na závěr přidejte podušený špenát a pořádně promíchejte. Rizoto odstavte z plotýnky, přimíchejte do něj lžíci strouhaného parmazánu a podle potřeby dosolte. Můžete strouhnout trošku muškátového oříšku, ale není to nezbytné.

 

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *