Recept na rychlý rebarborový koláč

Rebarbory je v létě na zahrádce dost a koláče z ní patří k těm velmi oblíbeným. Díky své osvěžující nakyslé chuti se do moučníků opravdu hodí. A jistě každá hospodyňka má svůj zaručený postup, jak ten nejlepší rebarborový koláč upéct. 

Obvykle se koláč s rebarborou dělá z kynutého těsta, navrchu s drobenkou. Jenže jeho příprava je dost zdlouhavá, těsto musí nejméně hodinu kynout. Když je ale nečekaná návštěva za dveřmi a vy potřebujete něco rychlejšího, přijde vhod následující recept.

Opravdu rychlý rebarborový koláč

Tento koláč je velmi snadný na přípravu a peče se sotva půl hodinky. Navíc na něj potřebujete ingredience, které běžně míváte doma, takže se skutečně hodí jako poslední záchrana, když potřebujete rychle podávat na stůl něco pro návštěvu.

Na koláč si připravte tyto suroviny:

  • 140 g hladké mouky
  • 120 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 50 g rozehřátého másla
  • 2 polévkové lžíce kysané smetany
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 200 g očištěné rebarbory

Postup:

V míse vyšlehejte vejce s cukrem a s vanilkovým cukrem. Postupně přilijte rozehřáté a vychladlé máslo, kysanou smetanu a znovu dobře vymíchejte. Potom do směsi prosijte mouku, přidejte prášek do pečiva a sůl. Znovu důkladně promíchejte, až vznikne hladké řidší těsto.

Připravte si dortovou formu o průměru 22 cm, vymažte ji máslem a vysypejte moukou. Nalijte do ní polovinu těsta, na ní navršte rebarboru rozkrájenou na cca centimetrové kousky, kterou posypejte 2 lžícemi cukru. Pro chuť můžete ještě přidat skořicí nebo použít skořicový cukr. Rebarboru přikryjte zbývajícím těstem.

Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. O tom, že je hotový, se přesvědčte špejlí zapíchnutou do středu koláče. Pokud ji vytáhnete suchou, je hotovo. Koláč vyndejte z trouby a ještě teplý pocukrujte moučkovým cukrem.

 

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *