Kardiovaskulární onemocnění

Napsal

Kardiovaskulární onemocněníAž do přechodu jsou ženy estrogenem dalekosáhle chráněny před mrtvicí a srdečním infarktem. Když pak produkce estrogenu stále více klesá, může se obsah tukových látek dostat z rovnováhy. LDL-cholesterolu, který poškozuje cévy, přibývá, zatímco ochranného HDL-cholesterolu ubývá. Když se k tomu přidá nadváha, vysoká hladina cukru v krvi a kouření, riziko se zvyšuje dvacetinásobně.

Dobrá ochrana pro srdíčko

Onemocnění krevního oběhu se můžete vyhnout, pokud včas odbouráte vhodnou stravou případnou nadváhu a zároveň budete snižovat přísun cholesterolu. To znamená omezit spotřebu živočišných tuků jako je máslo, maso, salámy a sýry. Jezte více komplexních uhlohydrátů, které jsou dostatečně obsaženy v ovoci, zelenině a v celozrnných obilovinách. Stejně tak je důležitá sportovní aktivita a snížení stresu. Pokud možno také nekuřte.

Alternativou je fytoestrogen

Fytoestrogeny patří k sekundárním rostlinným látkám. Nejsou to hormony v pravém slova smyslu, toto jméno dostaly, protože svou stavbou a účinkem připomínají lidský estrogen, i když s menším účinkem.
Vědecké studie dokazují, že fytoestrogen může pomáhat při potížích v přechodu, ale také může ženy i muže účinně chránit před rakovinou prsu nebo třeba infarktem.

Potraviny bohaté na fytoestrogen

Největší koncentraci fytoestrogenu najdeme v sójových bobech (ty je možné koupit i v sušené formě. Dostanete je v lékárně i v potravinách specializující se na zdravou výživu), dále v sójových výhoncích, a jiných sójových produktech, zvláště pak v tofu, což je sójový tvaroh a v sójovém mléce.
V obchodech jsou k dostání také například sójové vločky, sójový olej, jogurty, nápoje a dezerty ze sóji. Značné množství fytoestrogenu dále obsahují potraviny jako lněná semínka, olej z pšeničných klíčků, celozrnné obilí, luštěniny (např. fazole, loupaný hrách), brokolice, zelí, kořenová zelenina nebo chmel.

Možná pro někoho vyjmenované potraviny nejsou zrovna tím pravým ořechovým. Na druhou stranu, když šikovná kuchařka dokáže správně a chutně připravit sóju, nikdo (ledaže by to byl opravdový odborník na stravování) na první chuť nepozná, že se nejedná o vepřové či kuřecí maso.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *