Jarní detoxikace s probiotiky
Napsal Marks
Přemýšlíte o jarní detoxikaci? Aby tento očistný den měl smysl a význam, musí se skládat z většího příjmu zeleniny, ovoce i zakysaných mléčných výrobků. Zakysané mléčné výrobky podporují zdraví v mnoha ohledech. Největší účinek mají takzvané probiotické kultury, které se starají o správné zažívání.
Zdraví s probiotiky
V zažívacím traktu člověka sídlí obrovské množství bakterií. Z hlediska zdraví je však velmi žádoucí, aby byl zažívací trakt laicky řečeno osídlen správnými bakteriemi, tedy s převahou lactobacilů a bifidobakterií. Tyto takzvané „přátelské bakterie“ pomáhají trávit potravu, vyrábějí pro nás životně důležité látky a rozkládají nebezpečné toxiny.
Potravou však denně přijímáme také množství nepřátelských bakterií, které se ty přátelské snaží „nemilosrdně“ zlikvidovat. Udržovat vnitřní harmonii trávicího traktu není při současném nezdravém životním stylu vůbec jednoduché. Rovnováha mezi bakteriemi je velmi křehká a může být lehce narušena řadou faktorů, například stres, špatnou životosprávou, či kouřením a podobně.
Probiotické bakterie obsažené v kysaných mléčných výrobcích mají význam zejména v udržení přirozené rovnováhy mikroorganismů trávicího traktu. Je prokázáno, že jejich každodenní pití mléčných výrobků s probiotiky zlepšuje stav střevní sliznice, celkově upravuje trávení, chrání před infekcemi a dokonce vylepšuje také pleť.
Prokázané zdravotní účinky probiotik:
– celkově zvyšují obranyschopnost organismu
– obnovují střevní mikroflóru po užívání antibiotik
– jsou výbornou prevencí zažívacích potíží
– zmírňují příznaky zánětlivých střevních onemocnění (ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc) a
průjmů
– pozitivně působí na střevní pasáže a upravují konzistenci stolice u osob se zácpou nebo dráždivým tračníkem
– zmírňují projevy nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru laktóze u osob trpících laktózovou intolerancí (kysané výrobky mohou často jíst i lidé s alergií na laktózu, kterou obsahuje obyčejné mléko)
– zmírňují alergické projevy a atopický ekzém
– působí jako prevence respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového
ústrojí
Známé české zákysy jsou tradičními nápoji, které si oblíbíte díky jejich poctivé chuti mléka a ovoce i pro jejich pozitivní účinky na lidské zdraví. Jsou obohaceny vitamíny C, E a A a obsahují prospěšnou probiotickou kulturu (lactobacillus acidophilus), která podporuje vnitřní harmonii trávicího traktu. Nejsou v nich žádné konzervační látky a splňují požadavky bezlepkové diety.
Nejenže tyto výrobky přispějí k pročištění těla od nežádoucích látek, ale mohou sloužit také jako lehká svačinka, která vás na několik hodin spolehlivě zasytí.
Recommended Posts
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024
Co je Scallion Latte?
03 července, 2024