Italská polévka minestrone – recept

 Asi není ve světě známější a oblíbenější italské polévky. Minestrone je v italské gastronomii totéž, co v ruské boršč – polévka, která se sice liší podle lokality, ale dá se považovat za pokrm vskutku národní. 

Minestrone je polévka ze zeleniny, luštěnin a těstovin, přičemž kombinací je nepřeberně, podle toho, co momentálně máte doma, co je právě z dispozici sezónně a hlavně co vám chutná. Do minestrone můžete přidat kousek masa, ale nemusíte. Dokonce ani ty těstoviny přidávat nemusíte, jsou známé i varianty s rýží. Letní, lehká a osvěžující varianta nemusí obsahovat fazole. Recept na svoji minestrone si prostě můžete přizpůsobit vaší chuti. My vám přinášíme recept asi nejznámější, s fazolemi, zeleninou i těstovinami.

Recept na minestrone

Tento recept na minestrone je toskánský, především asi proto, že jsou použity bílé fazole. Samozřejmě nic nezkazíte, když použijete fazole tmavé. Na polévku budete potřebovat tyto suroviny:

  • 1dcl oleje
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 cibuli
  • 200g suchých bílých fazolí (pokud se nechcete s fazolemi zdlouhavě vařit, můžete použít 2 konzervy)
  • 2 brambory
  • 2 větší rajčata nebo drcená z plechovky (v krajním případě protlak, ale to už není ono)
  • směs zeleniny (cuketa, brokolice, kapusta, květák, ale i hrášek nebo paprika – záleží na tom, co máte právě po ruce)
  • hrst drobných těstovin (nudličky, hvězdičky, malá kolínka a podobně)
  • parmazán na posypání

Postup:

Jestliže na polévku použijete suché fazole, musíte si je přes noc namočit a druhý den uvařit do měkka.

V hrnci si orestujte nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Po chvilce přidejte brambory nakrájené na kostičky a zalijte vodou. O něco později další použitou zeleninu nakrájenou na menší kousky. Rajčata spařte vařící vodou a oloupejte. Odstraňte zrníčka a masitou část nakrájejte na kostky. Ty přidejte do polévky ve chvíli, kdy jsou brambory měkké, a provařte. Přidejte uvařené fazole, dolijte vodou na potřebné množství, osolte a vařte spolu asi 15 – 20 minut. Pár minut před koncem nasypejte do polévky těstoviny a dovařte. Na talíř posypte polévku minestrone strouhaným parmazánem.

 

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *