Domácí ovesné mléko
Napsal Jana Kováčová
Řada lidí se dnes vyhýbá laktóze. Ať už z důvodů zdravotních, nebo protože je to trendy, je hodně těch, kdo stále častěji sáhnou po rostlinné alternativě mléka a výrobků z něj. A tak na své popularitě nabývá domácí výroba rostlinného mléka z různých surovin: z rýže, z máku, z ovsa, z mandlí nebo třeba z konopných semínek.
Nejlevnější a nejdostupnější variantou rostlinného mléka, které si můžete doma vyrobit je mléko ovesné. Oves je navíc i velmi zdravá varianta, obsahuje asi dvakrát více tuků než pšenice, více proteinů a sacharidů. Je velmi bohatý na fosfor, železo (více než maso) a vitamin B1. Navíc obsahuje alkaloid, který uklidňuje nervy, takže si ho dejte vždy, když cítíte nervozitu.
Příprava ovesného mléka je jednoduchá a časově téměř nenáročná. Pokud pomineme fakt, že surovina musí strávit nějakou dobu naložena ve vodě máme vše připraveno za 5 minut. Díky nízkému obsahu tuku a kalorií je ideální volbou pro udržení zdravé tělesné hmotnosti.
Recept na domácí ovesné mléko
Na přípravu domácího ovesného mléka budete potřebovat mixér, sítko a uzavíratelnou láhev.
Ingredience
- 2 hrnky ovesných vloček
- voda
Postup
Ovesné vločky nejprve pořádně propláchnete vodou, tu vylijete a zalijete čistou. Vločky musí být ponořené. Pokud jste netrpěliví jako já, postačí, když je necháte uležet 2 hodiny, ale ideální je nechat je bobtnat celou noc. Potom vodu vylijete a vločky přesypete do mixéru, přidáme novou vodu – 3 hrnečky budou stačit.
Mixér zapnete a mixujete dokud nebude směs úplně hladká. Teď už jen stačí vzít sítko a misku a směs scedit. Záleží, jak moc jemné máte sítko, možná bude potřeba postup zopakovat a směs přecedit několikrát. Až budete s výsledkem spokojeni stačí přelít do nádoby a můžeme ihned podávat.
Ovesné mléko můžeme různě dochucovat, například cukrem a skořicí, sladkými sirupy nebo mixovat s čerstvým ovocem. Skladovat se dá jen pár dní, je lepší vždy si připravit čerstvé.pár dní.
Recommended Posts
Jaké české filmy si nenechat v prosinci ujít v kině?
04 prosince, 2024
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024