Dá se prodloužit životnost potravin? S těmito triky toho můžete dosáhnout

Některé potraviny jsou určeny k okamžité spotřebě, jiné se dají bez závady uchovat na pozdější dobu. Když nakoupíte hodně, nebo když sklidíte větší úrodu na zahradě, existují technologie, díky nimž potravinám prodloužíte životnost a můžete je konzumovat až o pár měsíců později.

Samozřejmě je myšleno mražení, sušení, zavařování či vakuování. My ale zkusíme prodloužit trvanlivost některých potravin malinkými fígly. Někdy skutečně stačí jen malý trik a konkrétní potravina vydrží déle čerstvá, aniž byste použili některou ze jmenovaných technologií, i když ty jsou pro uchování trvanlivosti potravin často zásadní.

Triky, jimiž prodloužíte trvanlivost potravin

Asi každý se dal někdy strhnout výhodnou akcí a nakoupil víc, než kolik by stihl v následujících několika dnech spotřebovat. Obvykle je to ovoce a zelenina, jejichž zlevnění nedokážeme odolat. Co pak s tím? Zvadlý salát nikomu nechutná a vyhazovat ovoce, protože nám na míse hnije, je také neekonomické, i když bylo levné. Některým plodinám ale můžeme prodloužit život a čerstvost.

Banány

Tuto metodu asi znáte: zabalte konce banánů, které byly odtržené od trsu, do alobalu. vydrží vám čerstvé o pár dní déle. Stejný efekt má, když celý trs zabalíte do potravinářské fólie. A rozhodně uchovávejte banány mimo ostatní ovoce. Na míse s jablky vám rychle zhnědnou.

Aby salát nezvadl

Právě hlávkový salát je hodně náchylný a pokud ho nezpracujete hned, do druhého dne vadne. Když ho ale zabalíte do papírových ubrousků, ty nasají přebytečnou vlhkost a salát udrží déle čerstvý. Naše babičky papírové ubrousky neměly, tak salát zabalily do vlhkého hadíku. Efekt byl stejný.

Zakysané mléčné výrobky

Když si přinesete domů jogurty nebo zakysanou smetanu, uložte je do ledničky dnem vzhůru. V kelímku tak vznikne vakuum, které zabrání množení bakterií. Jogurt tak vydrží bez chybičky mnohem déle.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *