Alergie na potraviny brání hubnutí

Napsal

Vědci nejnověji zjistili, že tomu, kdo reaguje negativně na jisté potraviny, se nedaří shodit přebytečná kila. Důvody vysvětlují odborníci na výživu a my v dnešním článku.
Tak například Histamin, který vzniká při trávení bílkovin, může vyvolat negativní reakci těla. Nachází se v sýrech a jogurtech, ale také třeba v ořechách a korýších. Zní to neuvěřitelně, ale i banány, avokádo a nebo třeba ananas obsahují látku, které se říká amin. Někdo ji prostě nesnáší. Častým vyvolávačem potravinové nesnášenlivosti je lepek. Tato bílkovina se skrývá v mnoha druzích obilovin jako třeba v pšenici, a tím i v chlebu z této mouky. Alergie vzniká rovněž při nedostatku enzymu laktázy.

Proč je pro mnoho lidí obtížné zhubnout

Aniž o tom vědí, mohou jim škodit právě určitá jídla. To znamená, že tělo vytváří protilátky proti jisté potravině. Následkem toho je, že pokaždé, když tuto potravinu sníme, zareaguje na ni imunitní systém. A tím je ovlivněna i látková výměna tuků: přijatý cukr není z krve transportován do buněk, ale mění sena mastné kyseliny a ukládá se v tukových buňkách.

Jak poznáme, co  máme jíst

Prozkoumejte své stravovací návyky: Kdo jí příliš jednostranně, tedy například hodně věcí obsahujících cukry a tuky, ale přijímá málo zeleniny, ten už je ohrožený. Takové návyky totiž trvale zatěžují naši obranyschopnost. Na rozdíl od „klasické“ alergie se obtíže jako žaludeční problémy nebo nadýmání nedostavují okamžitě, ale až o několik hodin později. Dalšími příznaky jsou nevolnost nebo únava.

Co bychom měli dělat, aby se tomu dalo předejít

Kdo navzdory změně jídelníčku nemůže zhubnout, ten by měl zajít k lékaři. Praktický lékař nebo alergolog vám odebere krev a nechá ji otestovat na potravinovou nesnášenlivost. Nakonec vám sestaví individuální výživový plán. Na 8 – 10 týdnů se budete muset vzdát všech potravin, které narušují vaši látkovou výměnu tuků. Potom se váš imunitní systém a metabolizmus tuků zotaví, a vy už budete zvyklí stravovat se vyváženě.

Proč nás občas přepadávají prudké záchvaty hladu

Vznikají často i z toho důvodu, že jíme věci příliš bohaté na tuky. Zvýšené množství tuku v buňkách aktivuje určité geny v mozku, které vyvolávají pocit hladu. Tyto geny se kromě toho starají o to, že tuk přijatý s jídlem, se ukládá do tukových tkání.
Záchvat hladu utišíme nejlépe ovocem nebo mysli.

Existuje nějaká alternativa k cukru?

Ano, a velmi jednoduchá. Salátové omáčky nebo čaj si můžeme osladit např. medem. Med má intenzivnější chuť než cukr, takže potřebujeme jen ¾ množství cukru, abychom dosáhli stejné sladkosti.
Med má méně kalorií než cukr (325 namísto 400 kalorií na 100 gramů).

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *