Miminkovské masáže

Napsal

Masáž je výborný způsob, jak mezi rodičem a dítětem posilovat láskyplný vztah vzájemné důvěry a může být i užitečnou součástí večerních rituálů. Má také celkové blahodárné účinky na dítě – stimuluje krevní oběh a nezralý imunitní systém a dále zlepšuje trávení.

Kdy masírovat

Nelépe se provádí masáž uvolněného a klidného kojence, tedy mezi jednotlivými krmeními. Okamžitě po jídle je masáž nepříjemná a hladové dítě nebude ležet v klidu. Při masáži se nesmíte rozptylovat jinou činností, například sledováním televize. Je důležité, abyste se plně věnovala dítěti, protože pro oba dva pár minut masáže představuje vzácnou chvíli, ze které se můžete těšit.
Vezměte miminko na klidné místo, a ztlumte světlo. Při masáži se dívejte na dítě, usmívejte se, mluvte a dokonce mu můžete i zpívat. Těmito činnosti udržíte jeho pozornost i zájem o masáž.

Kdy nemasírovat

Má-li dítě zdravotní problémy, nebo o vhodnosti masáže pochybujete, raději se předtím poraďte s lékařem. Nemasírujte, když je dítě nemocné nebo má kožní problémy. Po očkování vyčkejte nejméně dva dny, a pokud se neprojeví vedlejší účinky či jiné příznaky, v masáži pokračujte. Na druhou stranu pozorujte, jak dítě na masáž reaguje. Jestliže vidíte, že je mu nepříjemná, přestaňte s ní úplně, vynechejte či změňte pohyby, které se mu nelíbí.

Masáž ala seznámení

Dotyky vašich prstů, které krouží po zádech, nožičkách či ručičkách miminka, může sloužit i jako dobré seznámení. Děťátko svou maminku sice zná nejlépe, avšak stále objevuje její projevy. Miminka jsou klidná, když slyší tlukot vašeho srdce. Zkuste ho „položit“, aby vaše srdce bylo co nejblíže k jeho oušku. Tepavý zvuk kojence dokonce někdy ukolébá až ke spánku. Miminko vnímá i to, jak rychle dýcháte, pokud s někým mluvíte, pak jakým tónem, vnímá i hebkost prstů a jemnost vašich dotyků. Pokud dokáže ležet deset minut, potom masáž provádíte správně a vašemu děťátku se líbí.
Masáž mohou samozřejmě provádět i tatínkové. Miminka potřebují znát i je. Na druhou stranu je prokázáno, že co se týče masírování, jsou kojenci spokojenější u maminek. Ale existují i výjimky.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *