Výtečný recept na makronky

Dnes vám přinášíme recept na výtečnou francouzskou specialitu macarons – makronky. Jsou oblíbené po celé Evropě, ovšem zkuste navštívit Francii a nebudete vědět, kam se dřív podívat. Hrají všemi barvami. Vypadají i chutnají výtečně.

Výtečný recept na makronky

Hlavní ingrediencí jsou mandle. A protože máme jaro, nešetřete barvami, jako jsou oranžová, tyrkysová, růžová, žlutá. Rozzáří váš stůl i oči vaší rodinky. Připravit si je můžete klidně o Velikonocích, kde přidáte ještě i zelenou nebo červenou barvu. Příprava není složitá a výsledek je grandiózní.

Potřebné ingredience na makronky

  • 300g mletých mandlí
  • 300g cukru moučka
  • 300g krystalového cukru
  • 220g bílků z vajec (pokojová teplota)
  • 70g vody
  • Potravinářská barviva dle vlastního výběru

Ingredience na krémovou náplň

  • 250g mascarpone
  • 500g moučkového cukru
  • Jena polévková lžíce másla
  • Potravinářské barvivo na krém opět dle svého výběru

Postup práce

  • Mleté mandle prosypeme přes síto, aby se zachytily větší a hrubší kousky. Stejně tak přes sítko prosypeme cukr moučka. Cílem je mít v míse jen jemný pudr.
  • K těmto dvěma surovinám (mandle a cukr) přidáme 110g bílků pokojové teploty a promícháme. Vznikne husté těsto, které si dáme zatím bokem a připravíme si sirup.
  • Příprava sirupu: Do kastrůlku si dáme vodu, vsypeme cukr – promícháme a počkáme, až se začne směs vařit a po 3 minutách vypneme.
  • Zbylých 110g bílků si nyní vyšleháme tuhý sníh a přidáme i špetinku soli. Postupně k němu přiléváme sirup a stále šleháme cca 6 minut. Cílem je vyšlehat hmotu, která nebude stékat, ale bude tužší konzistence.
  • Nyní si bílou hmotu opatrně a po trošinkách zamícháme do ořechové hmoty. Mícháme opravdu lehce a spíš pomalu. Nachystáme si další misky podle toho, kolik budeme dělat barev. Vzniklé těsto si pak rozdělíme do těchto misek, kde pak obarvíme podle vlastního výběru barviček.
  • Připravíme si plech na pečení, pečící papír a můžeme použít pomůcku – šablonu z papíru, kde si nakreslíme kolečka. Na plech položíme tedy jako první šablonu a poté pečící papír, který je vlastně průhledný a uvidíme, jak velké kolečka máme dělat včetně přesného umístění.
  • Těsto dáme do pytlíčku a na plech s vyznačenými kolečky vmáčkneme vždy těsto. Jakmile máme plech zaplněný 3x s tím bouchneme o stůl a necháme cca 15 minut vyschnout – na makronkách se vytvoří taková jemná krusta. Následně vložíme makronky do trouby na 150 stupňů po dobu 10 minut. Necháme je pak dalších 25 minut vychladnout. Mezi tím si uděláme krém.

Krém do makronek

  • Vložíme do hnětače mascarpone, máslo i moučkový cukr, který přisypáváme postupně. Opět si krém rozdělíme (třeba na 3 části) a každý obarvíme vybranou barvou. A můžeme jít na plnění makronek.
  • Krém dáme do sáčku a vmáčkneme vždy trochu no makronku a přiklopíme druhou. Naskládáme si je na tácek, plech nebo do krabice a dáme vychladit. Přejeme dobrou chuť a příjemnou zábavu u pečení makronek.
Share

Když dojde na to popsat druhé lidi, jde nám to velmi snadno. Ovšem pokud má člověk popsat sám sebe je to složitější. Začnu tedy tím nejzákladnějším. Jmenuji se Gabriela a jsem 72 ročník, takže už něco pamatuji :) Největším žroutem mého času je psaní článků a já jsem za to moc ráda. Pořád je toho spousta, co se člověk může učit. Mimo jiné si snažím vymezit čas pro sport a ruční tvorbu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *