Tipy na recepty z avokáda

Pro někoho je možná překvapením, že avokádo je vlastně ovoce. I když není vůbec sladké a je plné kvalitního rostlinného tuku. Kromě toho je plné minerálních látek a je velmi zdravé. V kuchyni se dá použít čerstvé i tepelně upravené, podle toho čemu dáváte přednost.

Asi nejjednodušší je nakrájet oloupané avokádo na plátky přidat do zeleninového salátu. Velmi dobré je i mexické guacamole, případně jiná pomazánka, do níž přidáte avokádo místo másla. Rozmixované avokádo je také vhodným základem pro přípravu různých dresinků a dipů.

Pomazánky z avokáda

Zdravé a dietní avokádové pomazánky nahrazují v základním receptu máslo, přesto jsou lahodné a velmi dobré. Celosvětově známé je guacamole, pocházející z Mexika, které si můžete dát například s nasucho opečeným toastem

Guacamole

2 větší zralá avokáda rozmačkejte vidličkou, přidejte jemně nakrájenou červenou cibuli, prolisovaný česnek (asi 2 stroužky), 1 jemně nakrájené masité rajče, které jste zbavili semínek a najemno nasekanou malou čili papričku. Zakapejte šťávou z půlky limetky, osolte, opepřete a jestli máte, přidejte nasekaný čerstvý koriandr. Nechte asi hodinu chladit v ledničce a pak podávejte.

Pokud guacamole není pro vás, zkuste jinou pomazánku z avokáda.

Další oblíbené varianty avokádové pomazánky:

  • rozmačkané avokádo + měkký tvaroh
  • rozmačkané avokádo + plechovka drceného tuňáka + nasekané vařené vejce
  • rozmačkané avokádo + lžíce holandského kakaa + 1 – 2 lžíce medu

Avokádová studená polévka

Na přípravu této polévky potřebujete: 

1 avokádo, 1 salátovou okurku, 1 stroužek česneku, 1 lžička strouhaného zázvoru, 1 lžíce oleje (olivový nebo slunečnicový), 300 g smetanového jogurtu nebo podmáslí či kysané smetany.

Dužinu z avokáda dejte do mixéru, z oloupané okurky odstraňte měkký střed se semínky, dužinu nakrájejte na kostky a také dejte do mixéru. Přidejte česnek a zázvor jogurt a olej. Rozmixujte na hladký krém a dejte do lednice vychladit. Podávejte ozdobenou lístky bazalky nebo snítkou kopru.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *