Recept na špagety carbonara

Napsal

Připravit si špagety carbonara, neboli po uhlířsku, je nečekaně jednoduché. A výsledek neskutečně dobrý, i když k jejich přípravě potřebujete jen čtyři základní ingredience. Tajemství dokonalých špaget carbonara jsou kvalitní suroviny.

Kromě opravdu dobrých špaget ze semolinové mouky, které bude třeba uvařit “al dente”, potřebujete na přípravu těstovin ala carbonara dobrou slaninu (v originálních italských receptech to obvykle bývá pancetta, pokud je pro vás nedostupná lze nahradit anglickou nebo jinou prověřenou slaninou.

Jak na špagety carbonara

Na přípravu špaget podle italských uhlířů (i když o jejich původu se vedou spory – údajně pochází ze Říma, někdo dokonce přišel s hypotézou, že recept zanechali američtí vojáci po 2. světové válce) budete potřebovat následující suroviny:

  • 400 g špaget
  • 200 g pancetty nebo jiné slaniny
  • 6 žloutků
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 0,5 dcl olivového oleje
  • černý mletý pepř

Postup:

Začněte tím, že si dáte vařit vodu na těstoviny. Do vody dejte dostatek soli, zhruba lžičku na litr. Mezitím si nakrájejte slaninu na nudličky. Dejte ji do velké pánve a pozvolna ji zahřívejte, aby si pustila šťávu, pokud je hodně libová, podlijte jí 1 – 2 lžícemi vody. Než se špagety uvaří, bude slanina jistě dostatečně vyškvařená.

Do hrnku si připravte žloutky. Nikdy na těstoviny carbonara nepoužívejte celá vejce, bílek by se srazil a měli byste z toho klasické české šunkofleky. Vyškvařenou slaninu opečte do zlaté barvy a pak ji odstavte. Do žloutků zamíchejte polovinu jemně nastrouhaného parmazánu.

Když jsou špagety uvařené na skus, dejte pánev se slaninou znovu na sporák, těstoviny sceďte (ale nenechávejte odkapat) a přidejte je ke slanině. Pořádně je v pánvi promíchejte a zároveň se slaninou prohřejte. Potom odstavte pánev a vlijte do špaget našlehané žloutky se sýrem. Jídlo znovu pořádně promíchejte, díky žloutkům a vodě z těstovin vznikne hebká krémová omáčka, která špagety pěkně obalí. Dochuťe pepřem, případně trochu dosolte a můžete servírovat.

 

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *