Recept na nejlepší dýňovou polévku

Napsal

Ještě před pár lety byla v Čechách dýňová polévka téměř neznámá, dnes se vaří všude a konzumuje s chutí. Jak ale vybrat recept na nejlepší dýňovou polévku? 

Dýně je jemná a delikátní, takže si rozumí s všelijakým kořením. Můžete si ji dochutit muškátovým oříškem stejně jako kari kořením, pokaždé získáte zajímavou a velmi dobrou chuť.

Jak se vaří dýňová polévka

Základem dýňové polévky je dýně (hokaido, máslová i jiná), kterou uvaříte doměkka, rozmixujete na krém, dochutíte a zjemníte kapkou smetany. Na polévku je nejlepší dýně hokaido, protože se nemusí loupat a výsledný krém je krásně oranžový. Pro barvu se dává spolu s dýní vařit i mrkev, případně můžete dát i brambor, aby byla polévka hustší. Hotovou polévku pak obvykle podáváte s krutony, opraženými dýňovými semínky, strouhaným parmezánem nebo se zelenou petrželkou.

Jak uvařit nejlepší “dýňovku”

Jestli chcete zkusit něco netradičního, zkuste polévku z pečené dýně. Budete na ni potřebovat:

  • 1 větší dýni hokaido
  • kuřecí vývar (může být bujón z kostky)
  • 30 g kari koření
  • trochu oleje
  • 1 malá plechovka kokosového mléka (280 ml)
  • čerstvý koriandr
  • sůl, pepř, chilli

Nejprve si omyjte dýni, nakrájejte i se slupkou na větší kostky, potřete olejem (olivový, ale ne extra virgin, toho by byla škoda na pečení; může být ale klidně slunečnicový nebo řepkový, jak libo), posypejte kari a chilli kořením a dejte péct do trouby na 180 °C asi na 30 minut, dokud nebude měkká. Upečenou dýni přendejte do hrnce, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Po 5 minutách odstavte, rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte¨podle chuti kokosové mléko a znovu prohřejte. Dosolte, dochuťte pepřem, případně ještě chilli a na talířích posypte nasekaným čerstvým koriandrem.

Pro chladnější zimní dny je tato polévka naprosto ideální, protože zahřeje nejen na těle, ale díky své optimisticky oranžové barvě potěší i duši. Navíc je dýně bohatá na minerály, hlavně zinek, který v potravě bývá dost málo.

 

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *