Jak připravit krémovou batátovou polévku

Znáte batáty? Tyto hlízy podobné bramborám, s oranžovou dužinou a jemnou sladkou chutí si dobývají naše kuchyně. Výborné jsou pečené, připravené jako chipsy i na kaši a rozhodně stojí za ochutnání i krémová polévka z nich připravená.

Povijnice batátová, o jejíž hlízách je řeč, obsahuje hodně vitamínu B6 aC, taky betakaroten, který je účinným antioxidantem. Jsou také plné draslíku, který má vliv na funkci srdce a snižuje tak možnost vzniku kardiovaskulárních problémů. Kromě toho také snižuje krevní tlak a pomáhá omezovat tvorbu ledvinových kamenů.

Jak na krémovou batátovou polévku

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 menší cibulku
  • 1 větší mrkev (asi 150 gramů)
  • 250 g batátů
  • 1 menší brambor
  • lžíci másla, sůl, pepř, kostku zeleninového bujónu (nebo zeleninový vývar)
  • na ozdobení zelenou petrželku nebo jinou nať

Jak budete postupovat:

Nakrájejte cibulku a zpěňte ji na másle ve větším hrnci. Asi za 2-3 minuty přidejte očištěnou na menší kousky pokrájenou mrkev, batáty a brambor, přidejte sůl, pepř a zeleninový bujón. Společně vařte, dokud není všechno dostatečně měkké. To trvá asi tak čtvrt hodinky.

Potom hrnec odstavte a nechte polévku zchladnout. Teprve pak přijde na řadu tyčový mixér, jímž vše rozmixujete na hladký krém. Pokud je příliš hustý, nařeďte ho troškou převařené vody. Následuje konečné dochucení. Jednotlivé porce pak ozdobte sekanou petrželkou.

V zimě zahřeje

Krémové polévky, jako je tato batátová, hrášková nebo například dýňová, jsou oblíbené hlavně v zimě, kdy kromě výživové hodnoty nám poskytuje příjemné zahřátí. Batátovou polévku můžete navíc ochutit čerstvým zázvorem nebo nasekanou chilli papričkou, tak se její zahřívací schopnost ještě zvýší. A nezapomeňte: batáty, zázvor i chilli jsou dobré na spalování tuků. Až tedy přijdete v zimě promrzlí, po celodenním shonu jistě oceníte talíř hustého oranžového krému z batátů.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *