Domácí zdravý sirup z bezu bez chemie

Keře černého bezu rostou všude a často kolem nich jen nevšímavě procházíme. Přitom jde o skutečný poklad, který velmi prospívá našemu zdraví. A to hned dvakrát: na jaře, když kvete, a na podzim, když vydá své tmavě fialové plody. Zatímco bobule černého bezu používáme hlavně na marmelády a do likéru, z květu se vyrábí zdravý sirup. 

Co je na květu bezu černého tak zdravého? V bezinkách jsou třísloviny, organické kyseliny, glykosidy, vitamín C, rutin, slizovité látky a další. Pomáhají léčit nachlazení a zmírňuje horečky, působí jako antioxidant. Pozitivně působí na cévy, čistí krev. Ulevují při potížích s močovými cestami, působí močopudně. Mimo jiné také pomáhají při zácpě.

Recept na domácí sirup z květů černého bezu

Asi každá rodina, která rok co rok z květů černého bezu (bezinek) sirup vyrábí, má svůj léty prověřený recept. O jeden osvědčený se s vámi podělíme. Je to recept, kde nepoužíváte žádné chemické konzervační látky, všechny suroviny jsou čistě přírodní. Na sirup z bezinek si připravte:

  • 40 ks celých květenství bezinek
  • 1 kg krystalového cukru (nebo zdravějšího třtinového)
  • 4 – 5 citronů
  • 2 l vody

Bezinky sbírejte opatrně, ukládejte je volně do většího košíku, aby se nezapařily a nevysypal se z nich pyl, ten je pro budoucí chuť hodně důležitý. Květ před mytím zásadně nemyjte, právě kvůli zachování pylu.

Převařte si vodu a nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu. Do velké nádoby naskládejte květy bezu a zalijte převařenou vodou tak, aby byly všechny ponořené (případně jemůžete zatížit). Přidáme na kolečka nakrájené dva citrony. Květy necháme louhovat celý jeden den, pak přes plátýnko scedíme do jiné nádoby. Do výluhu přidáme cukr a za studena ho rozpustíme. Budete muset párkrát promíchnout, ale rozpustí se. Můžete samozřejmě bezinkový výluh ohřát, aby se cukr rozpustil rychleji, ale teplem se připravíte o cenné vitamíny.

Příprava sirupu je téměř u konce, jen ho ještě dochuťte šťávou ze zbývajících citronů (pozor na pecky) a přelijte do sterilizovaných lahví. Vyplatí se poravinářským lihem (nebo vodkou) pokapat víčka i hrdla lahví, abyste se zbavili případných bakterií a prodloužili trvanlivost sirupu. Uchovávejte v chladu, nejlépe v lednici.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *