Odrůdy brambor

Napsal

Napadlo vás zasadit si na zahradě vlastní brambory, ale nevíte, jakou odrůdu vybrat? Možná ani nezahradničíte, jen chcete vědět, k čemu jsou vhodné brambory, co nakupujete. Kromě toho, že se odrůdy brambor dělí na rané a pozdní, rozlišují se i podle varného typu, tedy způsobu, jakým je lze nejlépe využít.

V supermarketech se běžně setkáte s označením brambor podle varného typu A, B nebo C. Ve skupině A jsou brambory, které se nerozvařují, jsou “lojovité”, hodí se na především na přípravu salátů. Přílohové brambory patří do skupiny B, můžete je vařit, smažit, péct, dají se i rozšťouchat. Vlastně se dají použít úplně na všechny úpravy brambor, proto jsou také nejprodávanější. Brambory varného typu C jsou “moučnaté”, rozvařují se, takže se nejvíc hodí na přípravu kaší, škubánků nebo na bramborová těsta.

Odrůdy brambor varného typu A

Vyloženě salátový typ brambor je poloraná odrůda Antonie. Má odolné hlízy, pevnou dužinu žluté barvy a hladkou slupku. Při pěstování vyžaduje dost živin, odmění se ale velmi kvalitními brambory. Zvolit můžete i poloranou odrůdu Rafaela, ta má dlouhé oválné plody (rohlíčky) nebo Dominiku. Většina u nás pěstovaných odrůd jsou ovšem řazeny do kategorie AB (například Dita, Finka, Belana, Lenka, Milva , Nikola) nebo BA (Rosara, Karin, Red Anna, Filea, Dali). Jedná se o odrůdy velmi rané, rané i polorané, takže si vybere úplně každý zahradník.

Odrůdy varného typu C

U nás se tyto brambory příliš nepěstují, za zmínku stojí snad jen odrůda rakouského původu Hermes. Hodí se na přípravu bramborových knedlíků, můžete je péct v alobalu nebo z nich vyšlehat hedvábnou kaši, přesto naši zahrádkáři dávají přednost pevnějším bramborám. Jednou z nich je poměrně rozšířená odrůda typu BC – Laura. Má červenou slupku a tmavě žlutou dužinu příjemné chuti.

Odrůdy varného typu B

Jestliže se chcete pustit do pěstování vlastních brambor, zvolte některou z odrůd typu B, ty mají nejširší uplatnění. Můžete volit velmi ranou Impalu nebo Moniku, ranou Adélu, případně polorané odrůdy Krone, Terka, Vlasta nebo Agria. Později dozrává odrůda Lydia.

 

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *