Jak zpracovat vlašské ořechy

Napsal

Sklizeň vlašských ořechů vrcholí, teď je přesně ten čas, kdy je potřeba celou letošní úrodu zpracovat tak, aby ořechy vydržely co nejdéle. Vlašské ořechy můžeme uskladnit vyloupané i ve skořápkách, jen je nutné, aby měly možnost řádně vyschnout a neplesnivěly.

Ořechy sklízíme ve chvíli, kdy začnou padat ze stromu. V tu chvíli jsou správně zralé. Vyplatí se rozprostřít pod strom plachtu, na kterou budou plody padat, vy je potom seberete i s plachtou a nemusíte se ohýbat pro každý zvlášť. Tím si sběr hodně zjednodušíte.

Zelené oplodí nevyhazujte

Jestliže máte ořešák na zahradě a úrodu zpracováváte už řadu let, jistě máte svůj obvyklý postup uskladnění. Pokud jste k nim ovšem přišli jen díky tomu, že se někomu z okolí letos urodilo ořechů víc, než potřebuje, nejspíš teď váháte, co s nimi.

Začneme tím, že se ořechy musí očistit od zeleného oplodí. To mimochodem barví kůži do hněda a spolu s listy ho využijete při léčbě žaludečních či střevních problémů a na utišení nervové soustavy. Stačí si ho usušit a vařit si z něj čaj slazený medem.

Vylouskat nebo ne?

Univerzální odpověď na tuto otázku není, obojí je správně. Jestli máte dostatek místa v dobře odvětrávané místnosti (například na půdě), kde můžete ořechy sušit ve skořápkách, pak toho využijte. Dobře usušené ořechy vám takto vydrží určitě nejméně do příští sklizně.

Čerstvé ořechy se ale lépe louskají a sušit je můžete i vyloupané. Usušené pak nasypete do dózy s uzávěrem, kde vydrží i několik měsíců. Druhou variantou, jak ořechy uchovat, je zamrazení v mikroténovém sáčku. Do mrazáku je můžete dát i předem namleté, připravené na pečení.

Jestliže máte ořechů hodně a nechcete riskovat, že vám špatným uskladněním zplesniví nebo žluknou, můžete si je zavařit. Nasypejte je do zavařovacích sklenic, pořádně uzavřete a dejte je na několik minut do mikrovlnky, nebo je sterilizujte v hrnci asi 20 minut při teplotě pod bodem varu.

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *