Platýz se zeleným chřestem

Napsal

Hlavní jídlo pro dvě osoby připravíte za půl hodiny.

Potřeby

500 gramů zeleného chřestu
Jódová sůl
Jeden citrón
400 gramů filet z platýze (může být čerstvý nebo zmrazený)
Pepř
Půl skleničky šafránu
Jedna lžička mouky
Jedna lžička másla
100 mililitrů mléka s obsahem 1,5 procent tuku
Jedna polévková lžíce lístků petrželky

Postup

Chřest umyjeme a jen spodní třetinu oškrábeme, stonek rozpůlíme a vaříme pět minut ve 300 mililitrech osolené vody.
Citrón omyjeme, utřeme do sucha a lžičkou jemně oškrábeme kůru, rozpůlíme a vymačkáme. Čerstvou nebo zmrazenou rybu omyjeme, kuchyňským papírem jemně osušíme a zároveň proklepeme. Napříč rozpůlíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Poté vedle sebe poklademe na tác.
Chřest vyndáme z vody a postavíme do tepla. Z vývaru odebereme 100 mililitrů a smícháme se šafránem.
Tác s rybami položíme na sítko nebo na obrácený žáruvzdorný šálek a filety 8 až 10 minut napařujeme nad vývarem z chřestu.
Mouku zpěníme na másle, přelijeme vývarem se šafránem, přimícháme mléko a vše pět minut za stálého míchání necháme mírně vařit. Sejmeme z plotny a přidáme citrónovou kůru. Omáčku dochutíme zbylou citrónovou šťávou, solí a pepřem.
Na předehřáté talíře nachystáme filety se šafránovou omáčkou a chřestem. Jako příloha se nejvíce hodí rýže.

TIP – zelený chřest má velmi intenzivní chuť a připravuje se mnohem rychleji než chřest bílý, protože nemusí být úplně oloupaný

TIP – jemná šafránová omáčka dodává tomuto jídlu dokonalosti chuti, a to s relativně malým obsahem tuku

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *