Asijský špenátový salát

Napsal

HAsijský špenátový salátledáte svačinu, kterou byste si mohla dát po příchodu domů z práce, a nemusela se stresovat z kalorického jídla? Vyzkoušejte specialitu – Asijský špenátový salát – jež si jednoduše připravíte za dvacet minut.

Potřeby

400 gramů čerstvého listového špenátu
Jódovou sůl
2 lžičky loupaných sezamových semínek
2 lžíce sezamové pasty ze sklenice
2 lžíce světlé sójové omáčky
3 lžíce zeleninového vývaru nebo vody
Půl lžičky cukru
Bílý pepř

Postup

Špenát umyjeme, očistíme a asi jednu minutu necháme ve vařící vodě blanšírovat. Blanšírováním dosáhneme toho, že v salát neztratí nic z obsahu kyseliny listové, beta-karotenu a vitamínu C. Dále špenát slijeme do cedníku, vzápětí ho prudce ochladíme studenou vodu a necháme ho několik minut okapat.
Sezamová semínka orestujeme nasucho na pánvičce. Sezamovou pastu smícháme se sójovou omáčkou a vývarem, popřípadě s vodou. Přidáme cukr, osolíme a opepříme.
Špenát vložíme do sezamové omáčky a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Pak ho rozdělíme do dvou misek. Posypeme orestovaným seznamem a ihned podáváme.

Co je sezamová pasta
Možná ji znáte pod názvem tahin. Sezamová pasta je mastná, solená, nebo nesolná kašička z orestovaných a drcených sezamových semen. Světlá pasta je vyrobena z oloupaných, tmavá z neloupaných semen a proto chutná trochu trpčeji. Tahin je k dostání v prodejnách s orientálním zbožím. V poslední době ho ale ve svém sortimentu mají i některé větší super či hyper markety.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *