Živáňská jehla

Tradiční slovenský pokrm, živáňská jehla nebo pečeně, je pochoutka vytvořená z vepřového masa. Dřív se často používalo maso skopové, protože ovcí běhalo po horských strání opravdu hodně. Dnes by se tato dobrota použitím jehněčího masa dost prodražila.

Živáňská jehla je založená na kombinaci masa, klobásky, špeku a cibule. Pokud ji chcete pikantnější, můžete přidat i kousky pálivé slovenské papriky, případně předem naložit maso do pikantní marinády.

Tradiční živáňská se pekla nad ohněm, později se začala grilovat při venkovním posezení s přáteli. Nemusíte ale čekat na teplé počasí, živáňskou si klidně připravíte i doma.

Živáňská jehla pečená v troubě

Na skvělou večeři pro dva si připravte:

  • 500 g vepřové kýty, krkovice nebo kotlety bez kosti (záleží na tom, jak hodně prorostlé maso máte rádi)
  • 50 g slaniny
  • 1 pikantní klobásku
  • 2 cibule
  • 2 – 3 brambory
  • olej nebo máslo
  • mletý pepř, sůl
  • 4 kovové jehly nebo obyčejné dřevěné špejle, které jste předem namočili ve vodě

Postup:

Maso nakrájejte na plátky asi 1 cm silné a překrojte na menší kousky. Maso posolte a opepřete. Slaninu, klobásu a cibuli nakrájejte také na plátky asi 5 mm silné, aby se dobře napichovaly. Brambory nakrájejte na plátky silné asi jeden centimetr. Na jehle pak suroviny střídejte: maso, slaninu, brambor, klobásku, cibuli až do konce, kde by mělo opět být maso.

Připravené jehla dejte do pekáčku, zakápněte olejem a troškou vody a dejte péct do trouby do změknutí. Na dno pekáčku můžete nakrájet česnek, parikový lusk i rajčata, rozdušená zelenina dodá výsledné šťávě na pikantnosti.

Živáňská v pekáčku

Tato mnohem jednodušší varianta vás dostane. Vtip je v tom, že všechny ingredience naskládáte do pekáčku (místo rajčat můžete použít pár kapek kečupu), nádobu přetáhnete alobalem a pečete společně v troubě na 150°C asi hodinku. Výsledek je voňavý a šťavnatý a celá příprava vám nezabere tolik času, jako když vše napichujete na jehly.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *