Upečte si chutný borůvkový koláč. Zamilujete si ho

Napsal

Kynutý borůvkový koláč s drobenkou je pravděpodobně ten nejlepší moučník, který nám připomíná dětství, prázdniny u babičky a nádherné slunečné dny. Pokud máte borůvky v mrazáku, nebo jste si je zavařili, když jich bylo dost, můžete si vzpomínky na léto (i na dětství) připravit klidně i v zimě.

Můžete vyzkoušet různé borůvkové koláče, ale nakonec se stejně vrátíte k osvědčené klasice. Kynutý koláč s borůvkami a máslovou žmolenkou totiž nic nepřekoná.

Borůvkový koláč jako od babičky

Na tradiční kynutý koláč s borůvkami, jaký si pamatujete z dětství, budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 1 droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 90 g másla (rozpuštěného a vychladlého)
  • špetka soli
  • citronová kůra z půlky z citronu
  • borůvky (musí jich být opravdu dost, aby pokryly koláč na velkém plechu)

Na drobenku budete potřebovat:

  • 120 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Droždí si rozdrobíme do hrnku, přidáme trochu teplého mléka, lžičku cukru a lžičku mouky. Do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, strouhanou citronovou kůru a cukr. Do zbytku mléka rozklepneme vejce, promícháme, nalijeme na mouku, přidáme vychladlé rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto (můžete robotem, pokud ho máte), které bude vláčné, hladké, ne příliš tuhé. 

Těsto hned roztáhněte na plech, který jste vymazali máslem a vysypali moukou. Na plechu nechte těsto kynout asi 20 minut, potom ho hustě posypejte borůvkami a drobenkou připravenou z másla, mouky a cukru. Pečte v troubě  předehřáté na 150 °C asi půl hodinky.

Správný borůvkový koláč by měl mít slabou vrstvu těsta, takže pokud máte menší plech nebo ho připravujete v kulaté koláčové formě, těsto si rozdělte na dva díly. Silná vrstva těsta se v případě borůvkového koláče opravdu nehodí, ta je dobrá v případě kynutého koláče se švestkami nebo s meruňkami.

Share