Recept na zapečené těstoviny

Klasické šunkofleky nebo italské lasagne asi známe všichni, jejich přípravu asi není třeba nikomu popisovat.Těstoviny jsou ale úplně úžasná univerzální surovina, z níž můžete vytvořit desítky velmi dobrých jídel. A samozřejmě těch zapečených. Stačí dobrý nápad a během chvilky máte výborný oběd, který se nemusíte stydět nabídnout ani návštěvě.

Naše české šunkofleky se zapékají s vejci, italské lasagne s bešamelem a sýrem, těstoviny ale můžete zapéct jen se sýrem nebo třeba ve smetanové omáčce. Možností se nabízí mnoho a je dost těžké vybrat jeden recept. Pojďme zkusit třeba tenhle:

Těstoviny zapečené se šunkou

Slíbila jsem, že nebudu psát recept na klasické šunkofleky. Přesto bude hlavní ingrediencí tohoto jídla (hned po těstovinách) šunka. Jenže příprava bude rozhodně o dost odlišná.

Suroviny:

  • 300 g těstovin
  • 200 g šunkových proužků
  • 1 větší cibule
  • 2 papriky
  • 1 smetana na vaření
  • 200 g strouhaného sýra (mozzarella, eidam, gouda nebo čedar – podle toho, který máte rádi)
  • 1 – 2 polévková lžíce italských bylin (nebo jiného oblíbeného koření, klidně třeba grilovací směs)
  • asi lžíce oleje nebo másla
  • sůl a pepř

Postup:

Nejdříve si běžným způsobem uvařte těstoviny. Mezitím si cibuli a papriky nakrájejte na kostičky a šunku na nudličky. A také si předehřejte troubu na 200 °C.

V pekáčku nebo zapékací misce si na másle nebo na oleji osmažte cibulku a papriku. Zelenina by měla změknout a zavonět, neměla by ale zhnědnout, protože by mohl pokrm zhořknout. Na cibuli s paprikou pak přidejte šunku, zalijte smetanou a nechte chvilku probublávat, potom přidejte asi polovinu strouhaného sýra a bylinky a na závěr přisypejte scezené uvařené těstoviny. Důkladně je promíchejte s omáčkou, povrch posypejte zbývajícím sýrem a dejte těstoviny zapéct na 15 minut do vyhřáté trouby.

Variace: Místo šunky můžete do těstovin nakrájet zbytek pečeně nebo pečeného či vařeného kuřete. Velmi dobré těstoviny budou, když místo bylinek přidáte trochu podušeného a nasekaného mladého špenátu.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *