Recept na skvělý rýžový nákyp

Napsal

Říkat, že rýžový nákyp je skutečná pochoutka, někomu, kdo má zkušenost jen ze školní nebo táborové jídelny, je dost odvážné. Přesto je to pravda. Rýžový nákyp skutečně může být jídlo, na které se celá rodina těší, stačí jen ho správně připravit.

Úspěch při přípravě opravdu skvělého rýžového nákypu spočívá v množství a kvalitě surovin, které při přípravě použijete. Základem všeho je rýže – aby byl nákyp opravdu luxusně vláčný, je nutné použít rýži kulatozrnnou. Taková rýže (například arborio, z níž se dělá pravé italské rizoto) při vaření uvolňuje škrob, který právě pokrm zahušťuje do konzistence kaše.

Dalším předpokladem úspěšného výsledku je dostatek mléka, másla a vajec. Jestliže tyto suroviny ošidíte, výsledek bude suchý a dusivý (dáte z provozoven hromadného stravování).

Jak připravit opravdu dobrý rýžový nákyp

Pro začátek si ho zkuste udělat menší množství, časem zaručeně zdvojnásobíte dávku surovin. Co si na nákyp přichystat?

  • 150 g kulatozrnné rýže (1 hrnek na čaj)
  • 500 ml mléka
  • 2 velké špetky soli
  • 60 g másla
  • 5 vajíček
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr, případně ½ lžičky skořice
  • čerstvé i kompotované ovoce, nejlépe meruňky nebo švestky

Nejprve si musíte uvařit rýžovou kaši. Tu uvaříte z mléka, solia rýže, kterou nejprve propláchnete a spaříte horkou vodou. Kaši vaříte cca 15 minut, dokud se mléko úplně nevsákne a rýže nezměkne. Do hotové rýže vmíchejte máslo a nechte ji úplně vychladnout.

Vejce si rozdělte do dvou misek – žloutky zvlášť a bílky také. Ke žloutků přidejte polovinu cukru a šlehejte je, dokud nezesvětlají a nenabydou objem. Z bílků a zbylého cukru ušlehejte hodně tuhý sníh. Do žloutků vmíchejte vychladlou kaši a potom i opatrně sníh z bílků. Směs přendejte do máslem vymazané zapékací misky a navrh rozložte ovoce. Jde to i tak, že dáte vrstvu rýže, pokladete ovocem a přikryjete ho zbytkem rýžové směsi.

Aby zůstal nákyp vláčný, je lepší péct ho ve vodní lázni, případně použijte při pečení páru. Troubu s předehřejte na 170 °C. Pečte zvolna asi 45 minut. Pokud rýžovému nákypu dopřejete vodní lázeň či páru, výsledek bude nádherně nadýchaný.

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *