Recept na chutnou hráškovou polévku

Napsal

Hrách patří mezi naše základní potraviny už po staletí. Přesto se postupem času z našich talířů vytratil a nahradil ho mladý zelený hrášek. A tak vedle klasické hrachové polévky plné česneku a majoránky vaříme i polévku hráškovou, obvykle v podobě hráškového krému.

Má to svoji logiku – řada z nás luštěniny příliš nemiluje a hrách je tou nejméně oblíbenou. Snad je to proto, že ho naši předkové zkonzumovali tolik. Za to kuličky mladého hrášku milují všichni. Rok co rok roste na mnoha zahrádkách. A právě z tohoto mladého hrášku, případně z mraženého, který koupíte v obchodě, je velmi dobrá a velmi jednoduchá polévka.

Jednoduchá hrášková polévka

Základní surovinou této polévky je pochopitelně hrášek – čerstvý nebo mražený. Co všechno budete ještě potřebovat?

  • 450 g hrášku
  • 500 ml zeleninového vývaru (může být voda)
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 větší brambor
  • sůl, pepř, může být i špetka muškátového oříšku

Nejprve si oloupete cibuli a brambor a nakrájíte na kostky. Na másle zpěníte cibuli a lehce osmahnete. Pak přidáte nakrájený brambor, hrášek, zalijete vývarem, osolíte a opepříte a vaříte, dokud nebudou kousky brambor měkké. Potom zeleninu v polévce tyčovým mixérem rozmixujete do hladka. Můžete pro chuť přidat trošku muškátového oříšku, ale jestli nejste zvyklí ho používat, kvůli jednomu vaření ho kupovat nemusíte.

Zajímavé chuťové variace

Takto uvařenou polévku můžete ochutit různými způsoby. Doporučujeme vyzkoušet je všechny, určitě za to stojí. Snadno si mezi nimi najdete tu správnou chuť pro vás.

Varianty:

  • Polévku můžete na závěr zjemnit troškou smetany.
  • Do polévky přidejte utřený česnek (v množství podle vaší chuti).
  • Hrášková polévka si velmi rozumí s mátou. Zkuste do ní přidat asi 10 lístků máty a teprve potom rozmixujte. Chuť vás opravdu překvapí.
  • Hotovou polévku můžete servírovat posypanou slaninou nakrájenou na kostičky a osmaženou do křupava.
Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *