Recept na bramboračku s čerstvými houbami

Těžko bychom v české gastronomii našli lidovější polévku, než je bramboračka. Má typickou zeleninovou chuť, je sytá, protože se do ní dává opravdu hodně brambor a zeleniny a navíc ještě jíška, ale když do ní přidáte čerstvé houby, je to neskutečná dobrota. 

Recept na bramboračku s houbami se lokálně může lišit, takže na jihu Čech vám ji uvaří jinak, než v Beskydech. Proto vám bude možná chvíli trvat, než si najdete ten svůj oblíbený. Nebo ho možná už máte, ale chcete vyzkoušet něco nového. V každém případě přinášíme osvědčený recept na bramboračku s čerstvými houbami jako inspiraci pro všechny.

Jak uvařit bramboračku s houbami

Chuť bramborové polévky se odvíjí od toho, jakou do ní dáte zeleninu a jaké koření. Na tu nejlepší bramboračku, co znám, potřebujete:

  • brambory
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • kapustu
  • cibuli
  • česnek
  • tuk
  • hl. mouku
  • vývar (masox)
  • houby
  • pepř, sůl
  • kmín
  • majoránku
  • libeček
  • petrželovou nebo celerovou nať

U bramboračky se těžko uvádí nějaké množství, protože to se do velké míry řídí chutí strávníků. Někdo má rád hodně zeleniny, někdo potřebuje opravdu velké množství brambor a někdo má rád, když v polévce plave dost hub. Obvyklé množství na polévku pro 4 lidi je jeden balíček čerstvé zeleniny do polévky, cca 4 středně velké brambory a hrst vyčištěných a nakrájených hub.

Postup:

Prozradím vám nejjednodušší způsob, jak si uvařit tu nejlepší bramboračku. Všechnu zeleninu (kromě česneku), brambory a houby umyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Vše dejte do hrnce, přidejte kostku bujonu, sůl, pepř, kmín a majoránku, zalijte vodou a dejte vařit.

Mezitím si z tuku (nejlepší je sádlo) a z hladké mouky připravte tmavší jíšku. Když jssou brambory a zelenina měkké, přidejte do polévky jíšku, prolisovaný česnek, ještě trochu majoránky a případně dochuťte solí a pepřem. Polévku ještě asi 10 minut provařte, aby z ní nebyla cítit mouka. Hotová bramboračka má zeleninovou chuť a voní po houbách, majoránce a česneku.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *