Recept – Chutný a zdravý ovocný koláč

Napsal

Moučníky zdaleka nemusí být jen příliš sladké, příliš bohaté na tuk a proto z hlediska správné výživy zcela nevhodné. Takový ovocný koláč je toho příkladem. Zvlášť, když se správně zvolí suroviny na jeho přípravu.

Jeden chutný a přitom zdravý a  nutričně vyvážený ovocný koláč vám představíme v následujícím receptu. V tomto případě jsou na přípravu koláče zvolena jablka, ale dá se použít i jakékoliv ovoce: maliny, borůvky, broskve nebo například rebarbora.

Strouhaný koláč s tvarohem a jablky

Jablkové koláče jsou zvlášť oblíbené na podzim a v zimním období, kdy je jablek opravdu dostatek. Navíc přidáním skořice se moučník nejen provoní, ale zahřeje se organismus, což v zimě opravdu potřebuje. Na tuto zdravou variantu koláče je zvolena špaldová mouka, obsahuje méně tuku a méně cukru. Za to je bohatý na bílkoviny díky přidanému tvarohu. A co budete na koláč potřebovat?

Na těsto:

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 40 g změklého kokosového oleje nebo másla
  • 50 g třtinového cukru 
  • 3-4 PL vody
  • 2 žloutky

Na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 bílky
  • 70 g třtinového cukru
  • vanilkové aroma

Na jablkovou náplň:

  • 5 jablek
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce pudinkového prášku s vanilkovou příchutí nebo kukuřičného škrobu Maizena

Postup:

Nejdříve si v míse smíchejte rukama všechny suroviny na těsto dohromady. Podle potřeby přidávejte vodu, aby bylo těsto pevné, ale zároveň se nedrobilo. Hotové těsto uložte na chvíli do lednice nebo do mrazáku, aby se dobře strouhalo. Mezitím si oloupejte a nastrouhejte jablka  a nechte je odstát. V misce si ušlehejte bílky do pěny a přidejte vše na tvarohovou náplň. 

Těsto nastrouhejte a rozdělte na dvě poloviny. První část rozložte na dno koláčové nebo dortové formy. Na těsto nalijte tvarohovou náplň. jablka vymačkejte, abyste je zbavili co nejvíce šťávy Přidejte k nim med, skořici a pudinkový prášek, potom směs navrstvěte na tvaroh. Poslední vrstvou bude opět strouhané těsto.

Koláč pečte při teplotě 180 °C asi 35 – 40 minut. Potom ho nechte vychladnout a následně ho nechte několik hodin v lednici, aby šel opravdu dobře nakrájet.

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.