Kulajda – připravte si skvělý pokrm

Napsal

Kulajda je velmi dobrá a velmi sytá polévka z brambor, hub a smetany. Tak jako mají Krkonoše své kyselo, jižní Čechy jsou známé právě touto polévkou. Pokud jíte houby a nevadí vám kopr, právě teď je ten ideální čas kulajdu si uvařit.

Kulajda se dá uvařit ze sušených nebo mražených hub, z čerstvých je ale samozřejmě nejlepší. To samé platí o kopru – můžete dát sterilovaný, jestli ale máte doma snítku čerstvého, použijte určitě právě ten. A dříve, než se pustíme do samotné polévky, vysvětlíme si ještě způsob, jak s kulajdou podávat další nezbytnou ingredienci: vejce. Někdo si nejprve na trošce másla udělá rychlou míchanici z vajec a trošky smetany a pak vejce přidá do polévky. Častěji se ke kulajdě připravují ztracená vejce, tedy vejce vařená bez skořápky v okyselené vodě. Podobným způsobem si připravíme vejce my, jen s tím rozdílem, že vejce (na každého strávníka jedno) pustíme v závěru rovnou do polévky a uvaříme je v ní.

Suroviny na kulajdu

Aby byla kulajda opravdu skvělá, použijeme ty nejlepší suroviny:

  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 – 4 brambory
  • cca hrnek nakrájených čerstvých hub (nejlepší je směs hřibovitých)
  • sůl, kmín, bobkový list
  • asi 2 lžíce sekaného kopru
  • ocet
  • cukr
  • vejce – na každého jedno
  • 1 smetana (nejméně 30% tuku)

Vaříme kulajdu

Nejprve si z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vodou, přidáme do ní brambory a houby, sůl, kmín a bobkový list a vaříme do změknutí. Houby by se měly vařit nejméně 10 minut kvůli stravitelnosti. Ve chvíli, kdy jsou brambory měkké, přilijte ocet v množství podle chuti a přidejte cukr. Nakonec vmíchejte smetanu.

Právě v této chvíli přichází na řadu vejce: opatrně je pusťte do polévky (těsně nad hladinou) a dvě minuty vařte. Pak kulajdu odstavte a vejce nechte dalších 5 minut “dojít”. Správně připravená by měly mít žloutky ještě měkké. Na závěr přidejte do polévky sekaný kopr a můžete podávat.

Share