Jednoduchá a chutná fazolová polévka

Neodmyslitelnou surovinou ve fazolové polévce, jak již vyplývá z názvu, jsou fazole. Možná vás to překvapí, ale tato bobovitá rostlina je známá v Evropě teprve od 16. století. Fazole původně pochází z Ameriky a některé jiné odrůdy také z Asie. V Evropě si ale, i přesto, že byly známy už dvě století, cestu na naše stoly našly až v 18. století. Rod fazolí čítá až 50 druhů, u nás nejznámější a nejpěstovanější jsou fazol obecný a fazol šarlatový.

Fazole mají velmi vyváženou nutriční hodnotu, obsahují od 20 až 25% bílkovin, kolem 58% zdravých sacharidů, 3 až 4% vlákniny a pouze 1,5% tuku. Jsou též bohaté na vitamíny. Ale pozor, zralé syrové fazole jsou jedovaté. Nejčastějšími projevy otravy syrovými fazolemi jsou nevolnosti, průjem, zvracení a křeče do trávicího traktu.

Je mnoho receptů na fazolovou polévku, ona totiž není typická jen pro naše končiny. V Řecku se vaří fasolada, kam se přidává mrkev a rajčata. V Bulharsku se vaří bob čorba, polévka, která byla hlavním jídlem v klášterech. Nejčastěji se do ní přidávají bílé fazole a servíruje se v kamenných miskách. Je tradičním jídlem, které se podává na Štědrý den. Svoje obdoby fazolové polévky nalezneme i v Mexiku, Itálii i Indii. My vám dnes přinášíme poctivou českou verzi.

Tradiční česká fazolová polévka

Co budeme potřebovat na českou fazolovou polévku:

  • uzená žebra nebo koleno
  • cibule
  • 3 stroužky česneku
  • hladká mouka
  • kořenová zelenina: celer, mrkev, petržel
  • sádlo
  • fazole suché nebo z plechovky
  • sůl, pepř
  • zelená petrželka

Jak budeme postupovat:

Pokud na polévku nepoužijeme fazole z konzervy, namočíme si suché fazole alespoň 4 hodiny předem nebo nejlépe přes noc. Z uzených žeber společně s kořenovou zeleninou připravíme vývar. Po uvaření žeber maso necháme vychladnout a obereme ho. 

Na sádle si osmažíme oloupanou a nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a podlijeme vývarem. Přidáme fazole, osolíme opepříme a vaříme do měkka. Poté přidáme nakrájené maso a můžeme přidat také uvařenou zeleninu. Rozetřeme si česnek a přidáme ho do polévky, když už je téměř hotová. Polévku podáváme ozdobenou nasekanou zelenou petrželkou a s krajícem čerstvého chleba.

Náš tip: v některých částech Moravy se do fazolové polévky přidávají ještě široké nudle.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *