Jak připravit rajskou omáčku

Rajská omáčka je ve všech svých variantách rozšířená po celém světě. Ovšem hlavní ingredienci mají všechny stejnou, a to jsou rajčata. Jejich chuť musí být v omáčkách dominantní. Názvy omáčky z rajčat se po světě mohou různě měnit, například v Mexiku ji můžeme znát pod názvem salsa, omáčka arrabbiata pochází pro změnu z Itálie. V našich končinách se podává rajská omáčka teplá, k masu a kynutým či houskovým knedlíkům nebo s těstovinami. Má také specifickou chuť, protože ji dochucujeme aromatickým kořením, jako je nové koření nebo skořice.

Historie rajské omáčky sahá do 18. století, kdy se v italské kuchyni podávala spíš jako dochucovadlo k hlavním jídlům. Dnes by se asi dala připodobnit ke kečupu. U nás rajská omáčka zcela zlidověla, milují ji dospělí i děti. Nejčastěji se servíruje s plátkem hovězího masa, má ale i svou levnější variantu s plněnou paprikou, sekanou nebo s klopsy z mletého masa.

Recept na rajskou omáčku

Suroviny:

  • 500 g hovězího masa (nejlépe hovězí zadní)
  • 3 rajčata
  • 1 rajský protlak
  • 1 cibule
  • cukr
  • olej
  • sůl
  • 1 pyramidka koření na rajskou omáčku (nebo 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, 3 hřebíčky a kousek skořice)
  • 50 g másla
  • hladká mouka na jíšku

Postup:

Nejdříve si uvaříme maso do měkka, nejlépe v tlakovém hrnci, protože se v něm doba vaření radikálně zkracuje. Vývar z masa později použijeme do omáčky. Čerstvá rajčata spaříme, abychom je po vychladnutí mohli oloupat. Oloupaná rajčata nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Poté jí zpěníme v hrnci na oleji. Do tohoto základu přidáme všechno koření, které tak minutku v tuku opražíme. Hned poté přidáme nakrájená rajčata a rajský protlak a společně dusíme.

Celý připravený základ zalijeme připraveným hovězím vývarem z masa a dále dusíme. Po rozvaření rajčat omáčku přecedíme a propasírujeme. Na zahuštění si připravíme jíšku. Rozehřejeme máslo, kam dáme zkaramelizovat asi dvě polévkové lžíce cukru a zasypeme moukou. Chvilku vše prosmažíme. Jíšku poté vlijeme do přecezené omáčky a krátce povaříme. Maso nakrájíme na plátky. Podáváme buď s těstovinami nebo kynutým knedlíkem, jak kdo má rád.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *