Hrášková polévka

Napsal

Polévka z čerstvého hrášku patří k těm hodně oblíbeným, a o kupodivu i mezi dětmi. Nádherně zelený chutný krém doplněný o krutonky z bílého pečiva může být lehkým letním obědem stejně, jako zimní večeří, co skvěle zasytí i zahřeje. V zimě se, samozřejmě, hrášková polévka vaří z mraženého hrášku.

Příprava hráškového krému není nijak složitá a k stačí vám na ni jen několik ingrediencí. A proč si polévku z hrášku vařit? Už jen půl hrníčku zeleného hrášku obsahuje více než 20% doporučené denní dávky vitamínu C, je bohatý na  β-karoten, z minerálů například na železo nebo draslík. Navíc je skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin.

Recept na hráškovou polévku

Na výborný hráškový krém podle tohoto receptu budete potřebovat:

  • 300 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
  • 2 střední brambory
  • 200 g slaniny
  • 1 litr vývaru (může být i z kostky)
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • smetana na zjemnění
  • česnek
  • sůl, pepř
  • toustový chléb na krutonky

Postup:

Hrášek vybereme z lusků a opláchneme. Mražený hrášek necháme lehce rozmrznout. Na oleji osmažíme polovinu slaniny nakrájené na kostičky. Když je hezky vysmažená, přidáme nakrájenou cibuli a spolu ještě chvíli smažíme. Na cibuli přidáme hrášek (4 lžíce si dáme stranou) a na kostičky nakrájené oloupané brambory. Společně orestujeme a po chvíli přilijeme vývar, přidáme česnek, pepř a sůl. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

Hrnec odstavíme ze sporáku a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Podle potřeby osolíme a na závěr zjemníme troškou smetany. Druhou část slaniny osmahneme na pánvi dokřupava. Toustový chléb nakrájíme na kostky, ty rozprostřeme na plechu na pečící papír a nasucho opečeme v troubě. Polévku podáváme posypanou na talířích vyškvařenou slaninou, hráškem, který jsme si odložili a toustovými krutony.

Náš tip: Opravdu luxusní chuť získáte, když místo slaniny použijete schwartzwaldskou šunku.

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *