Fíky se skořicovou pěnou

Napsal

Máte chuť na dobrý dezert? O Vánocích vaše chuťové buňky určitě potěší fíky a skořice.

Potřeby pro dvě osoby

1 malý pomeranč
3 zralé modré fíky
1 žloutek
1 polévková lžíce práškového cukru
Trocha mleté skořice
7 lžic mléka (s obsahem 1,5 % tuku)
Šalvěj na ozdobu

Postup

Pomeranč omyjeme, otřeme dosucha a oloupeme tak, abychom odstranili i bílou vrstvu pod slupkou. Jednotlivé kousky pomeranče vyloupneme z kůžičky. Tři kousky vložíme do síta a vidličkou rozmačkáme, mělo by to stačit na čtyři polévkové lžíce.
Fíky pečlivě omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Vložíme do misky a pokapeme 2 lžícemi pomerančové šťávy.
Hrnec pro vodní lázeň naplníme asi na šířku ruky vodou a přivedeme do varu. Fíky a pomeranč připravíme na mělký talíř.
Ve vhodné žáruvzdorné misce smícháme žloutek s cukrem, skořicí a 2 lžícemi pomerančové šťávy.
Nakonec misku postavíme do horké, ale ne vařící, vodní lázně a přimícháme mléko. Hmotu pak metličkou tak dlouho důkladně šleháme, dokud se neobjeví pěna. Ihned na ni rozdělíme fíky ozdob a ozdobíme šalvějí.

Skořicová pěna k fíkům je vynikající pochoutka. Musíte si být ale jistá, že žloutek pochází ze zcela nezávadného chovu drůbeže, kde vám nehrozí žádná infekce salmonelózy.

TIP : Sladkou pěnu můžete libovolně obměňovat. Místo skořice můžete použít také kardamon, citrónový likér nebo vanilku. Dbejte na to, aby vodní lázeň nebyla vařící, jinak se vajíčko může srazit.

Share