Chutný recept – Tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky jsou skvělou variantou sladkého jídla, které můžete podávat ako hlavní chod po výživné polévce, případně jako dezert po obědě či návštěvě. Ještě lepší na tvarohových knedlících je fakt, že je můžete podávat na mnoho různých způsobů. 

Dnes vás seznámím se základním receptem na tvarohové knedlíkové těsto a přidám několik variant, jak je lze podávat. Věřím, že si každý najde ten správný způsob přípravy a tu svou oblíbenou chuť. A pravda je, že tvarohové knedlíky si občas dopřeje i ten, kdo si hlídá linii, protože díky tvarohu obsahuje opravdu hodně bílkovin.

Základní těsto na tvarohové knedlíky

Jestli se dá toto těsto nějak výstižně popsat, pak je nutné říct, že je jednoduché. Fakt. Stačí jen 3 ingredience a během chviličky máte těsto, z něhož budete tvořit knedlíčky. Budete potřebovat:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g dětské krupičky nebo hrubé mouky
  • špetku soli

Možná je lepší udělat rovnou dvojitou dávku, jsou opravdu luxusní.

Postup:

Smíchejte tvaroh a krupičku se špetkou soli v misce a nechte těsto asi 15 minut odpočinout. Krupička do sebe vtáhne vlhkost z tvarohu a těsto se zpevní. Potom z těsta odkrajujte stejně velké kousky a vytvořte z nich kulaté knedlíčky. Nechte knedlíčky na vále ještě chvilku odpočívat a mezitím uveďte do varu vodu v hrnci. Knedlíky vložte najednou do vroucí vody, po chvilce je odlepte ode dna a vařte. Když vyplavou na povrch, vařte je ještě 2 – 3 minuty a pak už je můžete vyndat.

Jak podávat tvarohové knedlíky

Naprostá většina z nás dělá tvarohové knedlíky plněné ovocem, hlavně jahodami. Uvařené knedlíky pak omastíte rozpuštěným máslem, posypete strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem. Nebo je můžete přelít zakysanou smetanou oslazenou cukrem či medem. Někdo si tvarohové knedlíky pouze sype skořicovým cukrem a pokape máslem. A hlavně děti milují tvarohové knedlíčky plněné kouskem čokolády nebo lžičkou nutely. V takovém případě už není nutné knedlíky sypat cukrem.

Tvarohové knedlíčky bez náplně můžete podávat přelité ovocnou omáčkou z čerstvého ovoce (jahody, borůvky a podobně) nebo také ze švestkových povidel. Ty rozvaříte s troškou vody (můžete kápnout i rum) a se skořicí. Velmi dobré jsou tvarohové knedlíky sypané opraženou strouhankou smíchanou s cukrem a přelité máslem nebo obalené ve strouhaném perníku či kokosu.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *