Chutné pokrmy z dýně hokaido

Napsal

Právě teď je ta doba, kdy poslední dýně sklízíme ze zahrádek a sháníme recepty na jejich další využití. Nejde jen vařit dýňovou polévku. Dýně hokaido je pravděpodobně nejoblíbenějšm druhem pro vaření, protože je v té správné velikosti pro snadnou manipulaci. A úplně největším trumfem je fakt, že ji nemusíte před tepelnou úpravou loupat, protože její slupka vařením báječně změkne.

Z dýně hokaido je nejznámější dýňová polévka, která svou chutí i barvou dodá optimismus v pošmourných podzimních dnech a zahřeje na těle i na duši. Co dobrého se dá ještě z dýně uvařit?  Pár nápadů najdete v tomto článku.

Dýně hokaido jako příloha

Začněme tím nejjednodušším, tedy použitím dýně hokaido jako přílohy k masu. Můžete si připravit:

  • dýňové hranolky – nakrájenou dýni zakapete olejem, osolíte, opepříte (můžete přidat i bylinky) a upečete na pečícím papíru v troubě dozlatova
  • dýňové pyré – postup je stejný jako u přípravy bramborové kaše, jen použijete dýni hokaido. Můžete také zkusit pyré z obou surovin – půl na půl.
  • dýňové placky – ze strouhané dýně, hladké mouky, mléka a vejce připravíte těsto na placičky. To ochutíte solí, pepřem a kořením či bylinkami podle vaší chuti. Smaží se na oleji dozlatova nejlépe v lívanečníku.
  • dýňové zelí – jestli občas rádi vyzkoušíte zajímavou variantu oblíbeného jídla, zkuste pro jednou k pečenému masu zelí ze strouhané dýně. Příprava je podobná, jako když dusíte hlávkové zelí, jen nepřidávát kmín a ocet použijte raději vinný.

Dýně jako surovina do moučníků

Podobně jako cuketa, se dá dýně použít při přípravě bábovky nebo lité buchty na plech. Z dýně se dá připravit náplň do křehkého koláče nebo do závinu z listového těsta. Na dochucení se hodí pomerančová šťáva a kůra, skořice, vlašské ořechy a vanilka. Dýně se přidává do chlebového těsta nebo si můžete upéct slané dýňové muffiny.

Z dýně hokaido se dají vařit i další pokrmy, například krémové rizoto, dýně plněná masem, nebo třeba sladký pudink. A na závěr důležitá informace: dýně je bohatým zdrojem antioxidantů (karoten) a minerálů, hlavně zinku.

 

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *