Noky z kyselého zelí

Napsal

Sbíhají se vám sliny na neobvyklou svačinu či přílohu k hlavnímu jídlu? Zkuste noky z kyselého zelí. Předčí vaše smysly.

Potřeby pro dvě osoby

150 gramů jemného kyselého zelí (čerstvé nebo ze sklenice)
Čtvrt cukety
Půl červeného jablka
Jednu až dvě lžíce citrónové šťávy
Půl svazku hladké petrželky
Jednu polévkovou lžíci jader z vlašských ořechů
150 gramů nízkotučného tvarohu
Dvě lžičky oleje
Jódová sůl
Pepř
Dvě rajčata

Postup

Zelí necháme odkapat v cedníku. Cuketu očistíme, umyjeme. Jablko také omyjeme, dále rozčtvrtíme a odstraníme jádřinec. Pak cuketu a jablko smícháme s jednou lžící citrónové šťávy a vložíme do misky.
Petrželku opláchneme vodou, otřepeme do sucha a otrháme z ní lístky. Ty pak nadrobno nasekáme. Zelí smícháme s polovinou nasekané petrželky a přimícháme do směsi z cukety a jablka.
Jádra vlašského ořechu jemně rozemeleme a smícháme s tvarohem. Přidáme olej, sůl a pepř a promícháme. Pak vše smícháme se zelím, dochutíme citrónovou šťávou, přikryjeme a položíme na chvíli do ledničky.
Rajčata omyjeme, otřeme do sucha a napříč nakrájíme na plátky. Ze zeleninové hmoty vytvarujeme dvěma lžičkami noky a spolu s rajčaty nachystáme na talíř. Posypeme petrželkou a můžeme servírovat, například s toasty z celozrnného chleba či hladovým jedlíkům podávat jako přílohu k vepřovému masu.

Při výběru zelí dejte přednost raději čerstvému – nejlépe přímo ze sudu, které je k dostání od září do poloviny dubna. Čerstvé kyselé zelí je obzvláště zdravé, neboť obsahuje asi o 60 procent více vitamínů C, K B a kyseliny listové než zelí konzervované.

Doba přípravy zabere 40 minut.

TIP : Použijete-li místo citrónové šťávy pomerančovou, dostane zelí ovocnou, mírně nasládlou chuť

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *